Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

KLM-personeel krijgt dreigende brief van directie

05 november 2016 23:12 Aangepast: 29 juli 2017 21:00
Archieffoto. Beeld © ANP

Het cabinepersoneel van KLM heeft een brief gekregen van de directie. Daarin wordt het personeel op dreigende toon de les gelezen. Bij de brief zat bovendien een bijlage, die duidelijk moet maken dat het personeel niets te klagen heeft.

In de brief, die in handen is van RTL Z, spreekt de directie onder meer uit dat ze de acties van het personeel 'tot nu toe min of meer hebben laten gebeuren', maar dat er bij vervolgacties 'maatregelen moeten worden genomen'. De directie ziet zelf ook wel in dat die woorden intimiderend kunnen overkomen, schrijft ze, 'maar dat is niet de bedoeling'.

In een bijlage worden de salarissen van KLM-personeel naast het Europees gemiddelde afgezet. Zo verdient een purser bij KLM 70.000 bruto per jaar, terwijl het Europees gemiddelde op 52.000 euro ligt. En de directie wijst het cabinepersoneel er ook nog fijntjes op dat ze daarvoor minder vlieguren (588) per jaar hoeven te maken dan hun Europese collega's (662). 

Olie op het vuur 

Volgens vakbond FNV gooit de KLM-directie extra olie op het vuur door het personeel in de brief weg te zetten als een simpele kostenpost.

De luchtvaartmaatschappij en de bonden liggen met elkaar overhoop over een besluit minder cabinepersoneel in te zetten op sommige lange vluchten. Die ingreep werd zondag van kracht.

KLM: maatregel is noodzakelijk

De maatregel is volgens KLM noodzakelijk om de eigen doelstellingen voor verbetering van de productiviteit te halen, zolang de bonden niet bereid zijn te praten over een nieuwe cao.

Afgelopen zondag veroorzaakten werkonderbrekingen van stewards en stewardessen bij de luchtvaartmaatschappij al vertragingen op Schiphol.

Meer op rtlnieuws.nl:
Vlucht Ryanair maakt noodlanding na vechtpartij aan boord

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore