Nederland

Slachtoffers inbraak bewapenen zich: honkbalknuppel naast bed

11 november 2016 10:37 Aangepast: 11 november 2016 10:58
Beeld © ANP (Archieffoto)

Een honkbalknuppel, een hockeystick of een grote zaklamp: steeds meer mensen hebben er een binnen handbereik liggen om zich te kunnen verdedigen tegen inbrekers.

Uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden bij wie is ingebroken, daarna een verdedigingsmiddel in huis haalt. Ze voelen zich dan veiliger, zegt voorzitter Coen Stal van de stichting. Behalve hockeysticks en honkbalknuppels zijn ouderwetse honden ook gewild als middel tegen inbrekers.

Sommige slachtoffers hebben een mes of zelfs pepperspray in huis, meestal in de buurt van hun bed. De overgrote meerderheid van degenen die een wapen in huis heeft, denkt dat ook te gaan gebruiken als iemand bij ze probeert in te breken. Stal raadt dat af, zijn advies is om het licht aan te doen, geluid te maken en 112 te bellen.

Noodweerexces

Je als bewoner verdedigen tegen inbrekers mag, als er sprake is van noodweer. Het geweld moet dan wel in verhouding staan tot het strafbare feit dat de inbreker of insluiper pleegt. Als je toch over de schreef gaat, kun je alsnog vrijuit gaan als er sprake is van noodweer. Dan moet je wel kunnen bewijzen dat je door de inbraak of overval in zo'n 'hevige gemoedstoestand' bent gebracht dat niet verwacht kan worden dat je je inhoudt.

Sinds 2011 word je als je een inbreker je huis hebt uitgejaagd, niet meer aangehouden of vastgezet. Het OM ziet je nog wel als verdachte en de zaak wordt wel onderzocht. Dat geldt overigens niet voor vechtpartijen tijdens het uitgaan of als er een vuurwapen is gebruikt, dan word je wel gearresteerd en vastgehouden tijdens het onderzoek. 

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore