Nederland

'KLM personeel vliegt minder, maar verdient meer'

06 november 2016 10:40 Aangepast: 29 juli 2017 21:00
KLM-personeel (archieffoto) Beeld © ANP

Een brief van operationeel directeur René de Groot is het personeel van KLM in het verkeerde keelgat geschoten. In de brief zet De Groot onder meer uiteen hoe 'duur' het cabinepersoneel van KLM inmiddels zou zijn. Tot ergernis van het personeel, dat zich niet herkent in de cijfers.

Het cabinepersoneel bij KLM bestaat uit zogenoemde cabin attendants en (senior) pursers. Al het personeel werkt volgens De Groot vele uren minder dan dat van andere luchtvaartmaatschappijen. Tegelijkertijd verdienen ze tot tientallen procenten meer.

Grote verschillen

Bij een cabin attendant zou het om 79 tot 148 uur minder vlieguren gaan en 10 tot 34 procent meer salaris. Pursers zouden 74 tot 152 minder vlieguren maken, maar 42 tot 66 procent meer verdienen dan hun collega's bij andere Europese en niet-Europese maatschappijen. Bij senior pursers gaat het om 86 tot 145 vlieguren minder en 27 tot 50 procent meer salaris.

Ook zou het cabinepersoneel van KLM nog een unieke pensioenregeling hebben, op basis van het eindloon. De uitkeringen zijn gegarandeerd en er is nog nooit gekort, stipt De Groot aan. Tot slot wijst de operationeel directeur erop dat KLM personeel op intercontinentale vluchten 40 procent meer reisverlof heeft dan het cabinepersoneel van andere luchtvaartmaatschappijen.

'Oude gegevens'

Onder het personeel zelf leidt de brief tot schampere reacties. De Groot baseert zich op gegevens over 2014 en 2015. Sindsdien zouden de arbeidsvoorwaarden zijn versoberd, waardoor KLM personeel nu minder goed af zou zijn ten opzichte van de concurrenten als De Groot de medewerkers wil doen geloven.

Er woedt al langer een koude oorlog tussen KLM en het personeel. Vorige week startte KLM een rechtszaak om af te dwingen dat de vakbonden voor cabinepersoneel geen actie meer voeren en weer in overleg gaan met de luchtvaartmaatschappij. Het cabinepersoneel voert actie omdat KLM het aantal leidinggevenden op intercontinentale vluchten in wil krimpen. 

En daar blijft het niet bij. Eerder lag de luchtvaartmaatschappij al flink in de clinch met grondpersoneel en de piloten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore