Nederland

'Intimiderende' brief KLM ging ook naar overleden werknemers

06 november 2016 12:02 Aangepast: 29 juli 2017 21:00
FNV deelt flyers uit bij de ingang van het bemanningscentrum van KLM op Schiphol. Beeld © ANP

Cabinepersoneel van KLM stuurt op grote schaal de 'intimiderende' brief die het gisteren van de directie kreeg terug. RTL Z had inzage in berichten op de interne Facebook-pagina voor KLM-personeel. Daaruit blijkt hoe lijnrecht het cabinepersoneel tegenover de directie staat.

Het personeel is vooral woedend, omdat de brief ook is gestuurd naar een stewardess die vorige maand is overleden. Haar echtgenoot reageert cynisch: "KLM is haar in ieder geval nog niet vergeten."

Excuses

Er ging, zover bekend, ook een brief naar het adres van één andere overleden werknemer. KLM betreurt de fout die waarschijnlijk werd veroorzaakt doordat het adressenbestand nog niet was aangepast. "Het management heeft contact opgenomen met de nabestaanden en excuses aangeboden. Het is niet netjes. Helaas worden er soms fouten gemaakt", zegt een woordvoerster.

Tientallen collega’s spreken op de besloten pagina, waar ruim 6000 KLM-personeelsleden toegang toe hebben, hun afschuw uit over de actie van de directie. Brieven gingen ook naar personeelsleden die al uit dienst zijn getreden of met pensioen zijn gegaan.

'Schaam me diep' 

Veel werknemers zijn erg geschrokken van de toon van de brief. Zo schrijft operationeel directeur René de Groot aan zijn werknemers: "Ik vind het noodzakelijk om in kleine setting met elkaar van gedachten te wisselen. De komende weken gaan we dit organiseren en indien nodig daarvoor de indeling aanpassen."

Veel KLM-werknemers vinden dit ronduit intimiderend, zo schrijft iemand: "Dat betekent gewoon, we wachten je op en halen je rooster eruit." KLM’ers hebben er geen goed woord voor over: “Ik schaam me voor dit zo diep gezonken bedrijf waar ik zoveel van hield."

Bijzondere timing 

Het cabinepersoneel heeft ook moeite met de timing van de brief, juist op het moment dat de bonden hun acties tijdelijk hebben opgeschort om de uitspraak van een kort geding af te wachten. "Er was even wat lucht en nu dit", schrijft een KLM-personeelslid.

Het wordt personeelsleden lastig gemaakt om voor een vlucht onderling te communiceren, een app die daarvoor bedoeld is, werkt niet meer. Iemand schrijft daarover: "Dus ik mag de crew ten tijde van werkonderbrekingen niet respectvol mailen, omdat dat schijnbaar te intimiderend was. Maar je personeel in het weekend terroriseren met een intimiderende brief is wel ok?"

Terugsturen

KLM-collega’s moedigen elkaar nu aan om de omstreden brief van de KLM directie terug te sturen naar het hoofdkantoor. Uit foto’s die crew-leden maken en delen op Facebook blijkt dit ook te gebeuren. Soms vergezeld van gebroken hartjes of andere boodschappen. 

Thumbnail

Op de achterkant van de brief heeft de KLM-directie een vergelijk gemaakt tussen het salaris van KLM-werknemers en dat van medewerkers van andere luchtvaartmaatschappijen. Daaruit zou blijken dat het cabinepersoneel van KLM wereldwijd het meest verdient en daar ook het minst voor hoeft te vliegen.

Volgens veel KLM’ers klopt hier helemaal niks van. "Ik heb mijn salaris meerdere keren uitgerekend, maar met bijna tien jaar 100 procent dienstverband kom ik echt niet in de buurt van de geopperde €42.600." Het personeel baalt ervan dat het nu door de directie worden neergezet als grootverdieners.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore