Nederland

Binnenkort in de supermarkt: hightech sla uit de fabriek

24 maart 2017 19:00 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Sla gekweekt zonder zonlicht, zonder bestrijdingsmiddelen, bijna zonder water, maar mét hele grote roze lampen in een flat in Flevoland. Dit najaar is deze futuristische sla te koop in Nederland bij de Aldi. Frankenstein-sla op je bord? Welnee! Zelfs Greenpeace ziet de verticale boerderij best zitten.

In Dronten verrijst een slafabriek van 1000 vierkante meter en 9 verdiepingen. In juni gaat de verticale boerderij van groentesnijderij Staay Food Group open en dit is pas het begin: Staay heeft al vergaande plannen voor een tweede flat.

Natuurlijk eten

In verticale rekken onder roze ledlampen worden straks kroppen sla, rucola en krulsla geteeld. Vanaf dit najaar ligt de sla bij alle Aldi-winkels in Nederland. Ook tomaten en aardbeien kunnen op deze manier worden geteeld.

Volgens Aldi en Staay Food Group smaakt de sla goed, maar het is de vraag hoe consumenten gaan reageren op de flatsla. Er is juist een groeiende behoefte aan natuurlijk eten. "Mensen willen op bezoek bij de boer en zien waar hun eten vandaan komt", zegt Ellen Oomen van Bionext, een stichting die biologisch eten stimuleert.

Frankenstein-sla

Biologisch is deze sla in ieder geval niet, want dan moet de sla op volle grond worden geteeld. Op de verpakking vermeldt Aldi wel dat het 'een duurzaam gekweekt product betreft'. De ledlampen werken namelijk op groene energie en voor de teelt in de fabriek is bijna geen water nodig.

De mate van duurzaamheid kan Bionext niet beoordelen. Maar de fabriekssla Frankenstein-sla noemen, gaat Oomen te ver. Dat vindt ook Herman van Bekkem van Greenpeace. "Het ziet er heel gekunsteld uit, maar het gaat hier niet om genetisch gemanipuleerde sla." Greenpeace geeft de voorkeur aan telen in volle grond met zonlicht, maar ziet ook de voordelen van de slafabriek. "Led-licht is zuinig en er zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig."

Lege groenteschappen

Staay Food Group ziet nog veel meer voordelen. Begin dit jaar waren groenteschappen leeg, omdat de oogst in Spanje en Italië waren mislukt. Dat risico loop je niet met een slafabriek, waar de teelt volledig is gecontroleerd.

Er worden ideale omstandigheden gecreëerd door onder andere de lampen heel precies af te stellen. Daardoor worden de kroppen groter en ze groeien sneller: de teelt duurt vier weken in plaats van ruim 10 weken. Door die gunstige omstandigheden zou de groente ook meer voedingsstoffen bevatten. En er is 90 procent minder water nodig voor de teelt. Verder zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig in de afgesloten slaflat.

Hightech fabriek

Klinkt allemaal ideaal, maar de kosten zijn erg hoog. Sla uit de verticale boerderij is ruim 2 keer duurder dan gewone sla. Staay: "Daarom verkopen we de sla voorlopig alleen in maaltijdsalades. Als bulkproduct is deze niet geschikt." Maar Staay ziet mogelijkheden om de prijs te drukken als de tweede slaflat ook open is.

Blijft natuurlijk de vraag of we blij moeten zijn met deze nieuwe manier van telen. Oomen van Bionext: "Waar wil je met je land naartoe? Heb je liever koeien in de wei en velden met groenten, of loop je liever langs een hightech fabriek?"

 

Future of Food Week

Hoe wordt de toekomst van onze voeding veiliggesteld? We laten het zien in de Future of Food Week bij RTL Z (3-7 juli), mede mogelijk gemaakt door Wereld Natuur Fonds en Rabobank. De artikelen en video's zijn tot stand gekomen onder eindredactie van RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore