Ga naar de inhoud
Geld en werk

Enorme werkdruk in de zorg: '20 minuten om oudere te douchen en aan te kleden'

Elvedine vindt haar werk in de thuiszorg fantastisch, maar merkt dat de werkdruk hoog is

Medewerkers in de zorg gaan gebukt onder de werkdruk. De zeer ervaren zorgmedewerker Maryo (57) merkt dat, maar ook de net begonnen Elvedina (28) loopt daar tegenaan. "Vroeger ging je mee om samen een bloemetje naar een graf te brengen. Die tijd is al lang voorbij."

Uit onderzoek blijkt vandaag dat meer dan de helft van het personeel in ziekenhuizen, verpleeghuizen, huisartspraktijken en de thuiszorg 'heel veel werk moet verzetten'. 43 procent zegt vaak 'erg snel' te moeten werken, en 35 procent moet vaak 'extra hard' werken.

Ook de 28-jarige Elvedina Omanovic, die sinds twee jaar in de thuiszorg werkt, ziet dat er nauwelijks tijd is voor iets anders dan zorgtaken. Die taken moeten ook nog eens heel snel worden gedaan.

Diensten

Elvedina werkt als verzorgende bij de thuiszorg in de wijk Dubbeldam in Dordrecht. De moeder van twee vindt het werk nog steeds fantastisch, maar wel is er steeds minder tijd voor de zorgtaken.

"Ik heb een vaste route. Daardoor ken ik de mensen persoonlijk. In de ochtend werk ik van 07:00 uur tot 13:00 uur. In die dienst moet ik zo'n 30 ouderen helpen. Dan help ik mensen met douchen, aankleden, sokken aantrekken en medicijnen innemen. ’s Avonds werk ik van 16:30 uur tot 21:30 uur. Dan help ik mensen uitkleden en opnieuw met hun medicijnen."

Naastenliefde

Maryo Lahau begon in 1977 als 18-jarige bij de zusters Augustinus in Amsterdam. "Zorg vond toen plaats door de nonnetjes. Dat gebeurde vanuit naastenliefde." In die tijd was het allemaal heel anders, herinnert Maryo zich. "Hoewel het toen ook wel een rommeltje was hoor."

"Maar toen was er nog wel tijd om met mensen te praten, een wandeling te maken of samen een bloemetje leggen bij het graf van een dierbare."

Thumbnail

Maryo werkt al bijna 40 jaar in de zorg. Ze vindt het jammer dat er geen tijd is voor een praatje.

Die tijd is voorbij. Bijna 40 jaar later werkt Maryo (57) bij de thuiszorg in Zevenaar. "Onze planning is heel strak. Je hebt tien minuten voor dit en twintig minuten voor dat. En dan hup, je auto in en door naar de volgende cliënt. Je moet heel erg opletten dat je niet over de tijd heengaat."

Op papier kan het

Op papier lijkt het allemaal te kunnen, maar het blijkt vaak nauwelijks haalbaar. "Op papier kan alles, maar in de praktijk lukt het niet. Ik ben al wat ouder, dus ik heb er maling aan als het niet lukt. Maar je hoort dan wel in een teamoverleg: we zijn over de tijd heen gegaan. En dat kan niet, vanwege de indicaties en de toegekende uren zorg die mensen mogen ontvangen."

Het stemt Maryo soms treurig. "Je wordt doodmoe van de situatie. Je wil dat het anders gaat, maar het gaat om de cijfertjes. Vroeger was dat niet zo."

Elvedina werkt pas twee jaar in de zorg. Toch maakte zij ook al grote veranderingen mee. Zo was er aanvankelijk nog 40 minuten voor douchen en aankleden van een cliënt. Dat is teruggebracht naar twintig minuten.

Geen kinderen

Ze vindt het jammer dat ze zo weinig tijd heeft voor de mensen die ze helpt. "Er zitten heel veel eenzame mensen bij, die zitten opgesloten in hun huis omdat ze slecht ter been zijn. Veel van hen hebben geen kinderen. Ze willen ook gewoon met iemand een praatje maken."

ZIE OOK: Werkstress, maar geen begrip van de baas: 'Iemand had me moeten afremmen'

Ook Maryo merkt dat cliënten vaak even willen praten, maar dat daar geen tijd voor is. "Je bent heel gehaast. Als mensen beginnen te praten dan denk ik al 'daar heb ik geen tijd voor'. Hoewel ik dat wel graag zou willen."

Elvedina werkt officieel twintig uur per week, maar in het echt is dat is veel meer. "In de praktijk werk ik elke week zo'n 35 uur. Je houdt de hele dag contact met je collega's voor overleg. Om vragen te beantwoorden als: 'Hoe was die persoon ’s ochtends?' of 'Hoe ging het gisteravond met hem?'. Je moet alles weten."

Dankbaarheid en afwisseling

Ondanks alles geniet Elvedina er nog steeds van. "Ik vind het fantastisch. De dankbaarheid van de mensen en de afwisseling. Geen dag is hetzelfde. Mensen zijn soms boos of agressief, maar ook heel vrolijk. Je weet nooit wat je kan verwachten."

ZIE OOK: Werkdruk in de zorg het hoogst

Beide thuiszorgmedewerkers vrezen dat door de enorme werkdruk jongeren niet meer voor het vak kiezen. "Er is een tekort aan verpleegkundigen", zegt Maryo. "Als dit zo doorgaat kiezen steeds minder mensen ervoor om te werken in de zorg. Mijn dochter zit in het laatste jaar van haar opleiding in de zorg. Ze ging er heel erg gemotiveerd in, maar komt er ongemotiveerd uit. Ze heeft er helemaal geen zin meer in. En door de vergrijzing heb je wel steeds meer mensen nodig. Het moet tenslotte wel worden gedaan."