Nederland

5000 euro boete geëist tegen Geert Wilders in 'minder-Marokkanen'-zaak

17 november 2016 12:30 Aangepast: 17 november 2016 13:14

Het Openbaar Ministerie wil dat Geert Wilders wordt veroordeeld tot een boete van 5000 euro voor het beledigen van Marokkanen en het aanzetten tot discriminatie en haat. Een hoge geldboete is volgens het OM nodig 'om recht te doen aan het vooropgezette plan tot maximaal bereik' door Wilders.

Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens de zesde dag van het proces tegen de PVV-leider.

Wilders wordt vervolgd voor een uitspraak in een Haags café op 19 maart 2014, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Hij vroeg zijn aanhangers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder', waarop Wilders antwoordde "Nou, dan gaan we dat regelen."

ZIE OOK: Liveblog: Geert Wilders krijgt strafeis te horen

Volgens het OM was dat belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Naar aanleiding van zijn uitspraak kwamen ruim 6400 aangiften binnen. Het OM vindt dat politici ver mogen gaan in hun uitspraken, maar dat die vrijheid wordt begrensd door het verbod op discriminatie.

Geert-Jan Knoops, de advocaat van Wilders, vindt dat een rechter geen oordeel moet vellen over politieke uitspraken. Knoops zelf is vandaag niet aanwezig. Net als Geert Wilders.

Voorschot op eis

Wilders nam vanochtend op Twitter al een voorschot op de strafeis van het OM. "Een strafeis voor het stellen van een vraag over een vd grootste problemen van NL. Waanzin. Ik zal me er helemaal niets van aantrekken", twitterde Wilders.

Volg hier ons liveblog:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore