Ga naar de inhoud
Nederland

Sint trekt portemonnee: meer cadeautjes, meer snoep

Beeld © ANP

Sinterklaas gaat dit jaar waarschijnlijk meer geld uitgeven aan cadeautjes, pepernoten en taaitaais. Dat is goed nieuws voor kinderen én winkeliers.

Detailhandel Nederland, de spreekbuis van winkeliers, verwacht dat de sinterklaasopbrengsten 2 procent hoger uitvallen dan een jaar eerder. Dat is in lijn met de aantrekkende economie en een opmaat voor de feestmaand december.

Lekker knutselen

Op de verlanglijstjes staan veel knutselspullen en bordspellen. Ook Lego is traditiegetrouw favoriet bij de kinderen. Daarnaast is het elektronische bordspel 'Escape Room The Game' een hit.

Het weekend voor pakjesavond wordt er waarschijnlijk massaal inkopen gedaan. 5 december valt op een maandag. Consumenten hebben daarvoor een heel weekeinde om inkopen te doen. Detailhandel Nederland verwacht topdrukte op de zaterdag en zondag.

Twee keer zo veel speelgoed

In november wordt volgens de winkeliersclub twee keer meer speelgoed verkocht dan in een gemiddelde maand. Ongeveer de helft van het speelgoed wordt daarbij verkocht via de webwinkel.

De bevindingen van Detailhandel Nederland staan overigens haaks op de conclusie van Q&A. Op basis van een enquête waaraan ruim 1500 Nederlandse consumenten hebben meegedaan, concludeerde het onderzoeksbureau dat de totale bestedingen waarschijnlijk zo'n 2 procent lager zullen uitvallen. De groep mensen die zegt voor het kinderfeest cadeautjes te kopen is volgens het onderzoeksbureau wel iets groter geworden.

Lees ook: Een kerstontbijt in oktober: zo bereiden webwinkels zich voor op de topdrukte rond de feestdagen.