Ga naar de inhoud
Nederland

Ziekenhuis betaalt ex-topman door als adviseur

Noordwest Ziekenhuisgroep betaalt de eind vorig jaar vertrokken bestuursvoorzitter Harry Luik door als adviseur. De ex-topman ontvangt daarvoor ruim 150.000 euro, blijkt uit een berekening door RTL Z op basis van de jaarrekening.

Luik trad in 2010 aan als bestuursvoorzitter van het Medisch Centrum Alkmaar, dat vorig jaar met het Gemini Ziekenhuis in Den Helder fuseerde tot de Noordwest Ziekenhuisgroep. Op 8 december legde de toen 62-jarige topman zijn functie neer, om met vervroegd pensioen te gaan. Het ziekenhuis meldde destijds dat Luik tot medio 2016 adviseur zou blijven.

Anderhalve ton
Uit de onlangs gedeponeerde jaarrekening blijkt dat de zorginstelling hem daarvoor goed beloont. Tussen 8 en 31 december ontving Luik namelijk 16.265 euro voor zijn advies. Daarmee valt te becijferen dat de ex-topman voor zijn volledige adviseurschap tot medio dit jaar in totaal ruim 157.000 euro ontvangt.

Het ziekenhuis wil geen commentaar geven op de vertrekregeling. "Over de vergoeding in 2016 zullen we volgend jaar rapporteren in ons jaarverslag", aldus woordvoerster Rinske de Wit. Het ziekenhuis tekent aan dat Luik naast de adviesvergoeding geen additionele vertrekpremie meekrijgt.

Omzeilen maximum vertrekpremie

Sinds 2013 geldt onder de Wet Normering Topinkomens (WNT) een maximum vertrekpremie van 75.000 euro voor topfunctionarissen in de publieke sector, zoals ziekenhuisbestuurders. Via een adviseurschap kan dit plafond echter eenvoudig worden omzeild.

Maandag meldde RTL Z dat ook ouderenzorginstelling CarintReggeland in Hengelo ex-topvrouw Joke Mengerink acht maanden doorbetaalde als adviseur. Dat kostte de instelling zo’n 140.000 euro.

Afkoopsom arts

Uit de jaarstukken van Noordwest Ziekenhuisgroep blijkt verder dat de zorginstelling een vertrokken medisch specialist vorig jaar nog 93.000 euro aan salaris betaalde. Daarbovenop ontving de arts een afkoopsom van 260.000 euro.

Die betaling betreft een chirurg van de vestiging in Den Helder, die na een conflict met het ziekenhuis naar het scheidsgerecht gezondheidszorg stapte. Die arbitragerechter oordeelde vorig jaar dat de arts recht had op een vertrekpremie van 260.000 euro en aanvullende schadevergoedingen. RTL Nieuws meldde vorig jaar dat de totale kosten van het vertrek van de chirurg oplopen tot 600.000 euro.

Noordwest Ziekenhuisgroep boekte vorig jaar een winst van 8,4 miljoen euro op een omzet van 447 miljoen euro.