Ga naar de inhoud
Nederland

Verzekeringspremies omhoog door klimaatverandering

Schade aan een kassencomplex in Brabant door de storm van 24 juni Beeld © ANP

Maak de borst maar nat: verzekeringen worden binnenkort flink duurder. Vrijwel alle verzekeraars kondigen aan dat de premies omhoog moeten.

De reden daarvoor is eenvoudig: verzekeraars moeten meer uitkeren aan hun klanten. Alle grote verzekeraars hebben te lijden gehad onder de storm van begin juli.

364 miljoen euro schade

Die storm was vooral een grote strop voor land- en tuinbouwbedrijven, en die hebben schade weer verhaald op de verzekeraars. Dat heeft NN, Delta Lloyd, Achmea en ASR bij elkaar 364 miljoen euro gekost.

Dat is geen eenmalige tegenvaller, denken de verzekeraars. Door het veranderende klimaat verwachten zij vaker grote vergoedingen te moeten uitkeren.

Dat zegt ook bestuursvoorzitter van ASR, Jos Baeten: "Op de heel lange termijn zie je dat het aantal weerschades aan het toenemen is, dus je moet niet uitsluiten dat de premie die mensen betalen voor de dekking van weerschade hoger wordt."

Ook autoverzekeringen worden duurder

Ook de verzekering van je auto wordt duurder. Sterker nog: die is het afgelopen jaar al aanzienlijk prijziger geworden. Uit onderzoek van vergelijkingssite Independer blijkt dat de premies het afgelopen halfjaar al met 12 procent zijn gestegen.

Dat heeft er ook mee te maken dat autoverzekeringen simpelweg te goedkoop waren: verzekeraars legden erop toe. Maar al die nieuwe technische snufjes die tegenwoordig in auto's zitten zorgen ook voor veel meer schade.

Baeten noemt een simpele bumperschade als voorbeeld. Waar je vroeger gewoon een nieuwe bumper monteerde, moet je nu een nieuwe bumper ophangen met allerlei sensoren en camera's. En dat is veel duurder.