Ga naar de inhoud
Nederland

Humanitas claimt 16 miljoen … van Humanitas

Archieffoto. Beeld © ANP

De kwakkelende woningcorporatie Humanitas Huisvesting in Rotterdam claimt ruim 16 miljoen euro van zorgverlener Humanitas Zorg. Dat bevestigen beide stichtingen tegen RTL Nieuws.

Humanitas Huisvesting beheert veel zorg- en woonpanden in Rotterdam en omstreken, die door Humanitas Zorg worden gebruikt. Tot begin vorig jaar waren de twee stichtingen zeer nauw met elkaar verbonden, onder meer door gedeelde raden van bestuur en toezicht. Als gevolg van overheidsbeleid om het recht op zorgverlening te scheiden van huisvesting, werd echter besloten om de twee stichtingen juridisch te ontvlechten.

Daarbij komt dat Humanitas Huisvesting sinds eind 2013 onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Woningcorporaties (voorheen CFV) staat, als gevolg van ernstige financiële problemen. Met de ontkoppeling van het woondeel leek zorgverlener Humanitas ook van die problemen verlost.

Miljoenenclaim
Maar uit de onlangs gedeponeerde jaarrekening blijkt dat Humanitas Zorg van een koude kermis thuis komt. Eind maart ontving de zorginstelling namelijk een brief van advocatenkantoor Stibbe, de advocaat van Humanitas Huisvesting. Daarin claimt de corporatie ruim 16 miljoen euro.

Gijsbert van Herk, sinds begin dit jaar topman van Humanitas Zorg, bevestigt de miljoenenclaim. "Er is discussie of er in het verleden inkomsten die voor wonen waren bestemd, bij de zorg terecht zijn gekomen. Maar over die verdeling zijn in het verleden afspraken gemaakt. Die zijn ook allemaal langs de accountants en de belastingdienst gegaan. Dus dit is een beetje mosterd na de maaltijd." 

Tegenclaim
Humanitas Zorg gaat met de woningcorporatie in overleg over de claim. Volgens Van Herk koos de corporatie voor een juridische weg "om de kwestie ter discussie te stellen", maar is er uitzicht op een minnelijke oplossing. Vooruitlopend op het overleg heeft de zorginstelling wel een tegenclaim van 18 miljoen euro bij de voormalige zusterorganisatie neergelegd.

Ook Humanitas Huisvesting bevestigt de claim, maar wil deze niet toelichten. "Het betreft de financiële afwikkeling van de splitsing, waarover we in gesprek zijn. Wij doen daar geen inhoudelijke mededelingen over."

Zorgverlener Humanitas boekte vorig jaar met 3000 werknemers een verlies van 1,9 miljoen op een omzet van ruim 130 miljoen euro. Eerder dit jaar zei topman Van Herk in een interview in het AD dat de organisatie financieel "geen vet op de botten" heeft.