Nederland

Conflict tussen UWV en Amsterdam in jacht op fraudeurs

07 juni 2011 21:28 Aangepast: 04 september 2018 18:30

Buiten het zicht van het grote publiek woedt een ambtelijke loopgravenoorlog tussen de gemeente Amsterdam en uitkeringsinstantie UWV. Inzet is de jacht op frauderende spookburgers. De slag duurt al maanden. Met de fraudeurs voorlopig als lachende derde.

Eind vorig jaar blijkt dat het UWV tienduizenden mensen heeft geregistreerd die zeggen in Amsterdam te wonen, terwijl ze bij die gemeente niet staan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie. Op z’n best is dat nogal lastig. Die mensen krijgen bijvoorbeeld geen stembiljet opgestuurd of zijn moeilijk vindbaar voor de politie.

Maar erger is dat een flink deel van die groep waarschijnlijk actief misbruik maakt van de situatie. Door bijvoorbeeld wél van het UWV een uitkering te ontvangen, maar op hetzelfde moment géén gemeentelijke belastingen te betalen. Zolang dat voortduurt kost het de samenleving bakken geld. RTL Nieuws besteedde daar eerder aandacht aan. De gemeente Amsterdam wil daarom maar al te graag weten wie er bij het UWV staat ingeschreven als Amsterdammer. Dat zou de Amsterdamse GBA, die veel weg heeft van een rommelzolder, ook in één klap flink kunnen opruimen.

Ongezouten

Maar zo makkelijk gaat dat niet. Het UWV weigert de gevraagde gegevens aan Amsterdam te verstrekken. Bang voor een beerput? Bureaucratische rompslomp? Teveel werk? Dat blijft gissen. Amsterdam en een aantal Kamerleden trekken aan de bel bij baas van het UWV, minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Die zegt al langer fraudebestrijding hoog in het vaandel te hebben en zegt toe dat het UWV alsnog meewerkt met Amsterdam.

Als het UWV aanschuift bij de hoofdstedelijke ambtenaren, loopt het overleg toch opnieuw vast. Het UWV komt met praktische en juridische bezwaren tegen het uitwisselen van gegevens. De gemeente Amsterdam dreigt te verdwalen in de kruitdampen, en schakelt een externe deskundige in. Die beschuldigt het UWV in een interne en vooral ongezouten analyse van obstructie. Het overleg wordt bevroren en de frauderende spookburgers wordt nog steeds geen strobreed in de weg gelegd.

Verziekt

Als ambtenaren elkaar zo te lijf gaan is de relatie goed verziekt. Ik krijg de analyse in handen en wil publiceren. Iets over ‘vastgelopen overleg’ en ‘fraudeurs die lachende derde zijn’. Voor wederhoor bel ik vanochtend met de woordvoerder van minister Kamp. Dit was toch niet wat de minister bedoelde? De woordvoerder zegt het stuk niet te kennen en slaat alsnog aan het lezen. Daarna belt hij eerst zijn evenknie in Amsterdam en verzekert hem dat eventuele bezwaren uit eerder overleg van tafel zijn. Het UWV zal de gevraagde gegevens leveren. Mits het College Bescherming Persoonsgegevens akkoord gaat, dat wel. Daarna belt hij mij terug, zegt het stuk te subjectief te vinden en meldt dat er sprake is van een constructieve samenwerking tussen Amsterdam en UWV.

Amsterdam telt ondertussen de knopen. Het UWV belooft de gevraagde gegevens te leveren, en daar was het allemaal om te doen. Ook van tafel: publicatie in RTL Nieuws. Want als twee vechtende partijen plotseling vrede sluiten, wat valt er dan nog te berichten?

Siebe Sietsma

, Researchredactie RTL Nieuws

Bekijk ook: het dossier spookburgers

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore