Ga naar de inhoud
Nederland

Supermarktdochter van omstreden zorginstelling Alliade in de problemen

Beeld © ANP

De Friese zorginstelling Alliade, die al onder vuur ligt vanwege belangenverstrengeling, heeft nóg een probleem: supermarktdochter Support & Co is een kat in de zak. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z.

Pikant is, dat Alliade de wankelende supermarktdochter in 2013 kocht van het zorgbedrijf van twee zorgondernemers, die bij de belangenverstrengeling betrokken zijn. 

Support & Co in Apeldoorn exploiteert 12 buurtsupermarkten in Nederland. Daar werken mensen met een beperking. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 8,4 miljoen euro en telt zo’n 80 werknemers.

Uit het onlangs verschenen jaarverslag van Alliade blijkt dat de supermarktdochter vorig jaar ruim een kwart miljoen euro verlies heeft geleden. Door aanhoudend tegenvallende resultaten kende het bedrijf eind vorig jaar een negatief eigen vermogen en was dus technisch failliet.

Liever kijken? Redacteur Ann-Lynn Hamelink legt uit wat er precies aan de hand is. 

Financiële steun

Alliade heeft vorige maand op schrift financiële steun moeten toezeggen. In een zogeheten 'letter of support' belooft de moederorganisatie Support & Co 'voor tenminste de komende 12 maanden de financiële steun te bieden die nodig is om de bedrijfsactiviteiten voort te zetten en aan haar verplichtingen te voldoen.'

Uit de meest recente jaarstukken van Support & Co zelf blijkt dat ook de administratie van het supermarktbedrijf niet op orde was. De externe accountant van KPMG weigerde de jaarstukken over 2014 van een goedkeurende verklaring te voorzien, omdat als gevolg van ontoereikende registraties 'geen zekerheid is over de volledigheid van de omzet, kostprijs van de omzet en andere hieraan gerelateerde posten'.

Opmerkelijke geschiedenis

Support & Co kent een opmerkelijke geschiedenis. Het bedrijf werd in 2003 opgericht door een rechtsvoorganger van Alliade, maar kwam in 2010 in handen van het commerciële zorgbedrijf Freya. In 2013 kocht Alliade de onderneming weer terug. Uit jaarstukken valt op te maken dat Alliade alleen al aan goodwill 1,6 miljoen euro voor het bedrijfje betaalde. Zelf zegt de zorginstelling 630.000 euro voor Support & Co te hebben betaald.

Freya is eigendom van enkele ondernemers, die eveneens actief zijn of waren als directeur bij Alliade. De ondernemers raakten in april in opspraak wegens belangenverstrengeling, toen RTL Nieuws onthulde dat zij in hun functie bij Alliade voor tonnen opdrachten gunnen aan hun eigen commerciële bedrijven.

Niet rooskleurig

Het is onduidelijk waarom Alliade in 2013 Support & Co (terug)kocht van Freya, en daarvoor een forse overnamesom betaalde. Rooskleurig stond het bedrijf er toen al niet voor. Support & Co boekte dat jaar een verlies van 49.000 euro op een omzet van 9,1 miljoen euro.

In het jaarverslag schreef Alliade destijds te verwachten dat de resultaten zouden verbeteren, omdat er "enkele nieuwe werkprojecten zouden starten." In werkelijkheid presteerde het bedrijf alleen maar beroerder. De omzet daalde sindsdien met bijna 8 procent. En in 2014 vertwaalfvoudigde het verlies, tot ruim 600.000 euro.

Desondanks bleef Alliade optimistisch. "Naar verwachting zal het resultaat over 2015 positief zijn", schreef bestuursvoorzitter Erik Kuik dat jaar in zijn jaarverslag. Nu blijkt dus dat in 2015 opnieuw verlies is geboekt, dat het bedrijf technisch failliet is, en dat Alliade financiële garanties heeft moeten geven.

Geen commentaar

Alliade wil geen toelichting geven op de zorgwekkende situatie bij Support & Co, zolang de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bezig zijn met hun onderzoek naar belangenverstrengeling en declaraties. "Tot de resultaten daarvan bekend zijn, geven wij nergens commentaar op", aldus woordvoerder Gerard Akkerman.

Na publicatie van dit artikel stelde Alliade in een reactie dat de totale overnamesom voor Support & Co 630.000 euro bedroeg.

VVD-Kamerlid Leendert de Lange noemt de gang van zaken opmerkelijk. Wat hem betreft gaan IGZ en NZa hier onderzoek naar doen, laat hij weten aan RTL Nieuws. De twee zorgtoezichthouders ​doen al onderzoek naar de belangenverstrengeling rond Alliade, maar willen niet zeggen of ook de deal rond het supermarktbedrijf wordt onderzocht.

Meer op rtlnieuws.nl: