Duurzaam

Nederland scoort slecht op duurzaamheid en gezondheid vrouwen

04 november 2016 02:00 Aangepast: 29 juli 2017 21:30
Beeld © AFP

Het gaat heel goed in Nederland, maar er zijn nog wel wat puntjes die voor verbetering vatbaar zijn. Vooral als het gaat om duurzame energie en de gezondheid van vrouwen loopt Nederland achter in Europa.

Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het rapport 'Sustainable Development Goals: een eerste beeld voor Nederland'. Vorig jaar stelden de Verenigde Naties 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen vast. Die gelden wereldwijd als belangrijkste thema's voor beleid voor de komende 15 jaar.

Het gaat onder meer om het streven naar welvaart en een gelijke verdeling daarvan, het tegengaan van klimaatverandering, het stimuleren van duurzame energie en het bevorderen van de rechtsstaat en veiligheid.

Onderaan met zonne- en windenergie

We lopen vooral op het gebied van duurzame energie en uitstoot van broeikasgassen achter in Europa. Als het gaat om het gebruik van hernieuwbare energie zijn er slechts twee Europese Unielanden die in 2015 nóg minder gebruikten dan wij (5,9 procent van ons totale energiegebruik). En als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen per inwoner, zijn er slechts drie andere lidstaten die meer uitstootten dan wij. 

Als het gaat om gezondheid valt het op dat de levensverwachting van Nederlandse vrouwen laag is in vergelijking met die van vrouwen in de andere 27 EU-lidstaten (20ste in 2014). De Nederlandse man staat qua levensverwachting in de Europese middenmoot, op plek 12. 

Rijk

Nederland doet het met name goed op economisch terrein, zoals het bruto binnenlands product per inwoner. In de EU zijn de inwoners van maar vier landen rijker en in 23 landen zijn ze armer. We hebben wel de crisis van 2008 gehad, maar desondanks hebben we meer geld dan aan het begin van de eeuw. 

Verder is bij ons het vertrouwen in instituties hoog, terwijl van alle 28 EU-landen in maar drie landen de inwoners langer blijven bijleren. Wat betreft het aantal jaren dat we gezond zijn zitten we in de EU in de middenmoot.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore