Nederland

Kabinet trekt 75 miljoen uit om Belastingdienst draaiende te houden

13 september 2017 15:46 Aangepast: 13 september 2017 16:52
Staatssecretaris Eric Wiebes met de topman van de Belastingdienst, Jaap Uijlenbroek. Beeld © ANP

De Belastingdienst krijgt er volgend jaar 75 miljoen euro bij. Dat maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend, bevestigen bronnen aan RTL Nieuws. Dat geld kan de Belastingdienst gebruiken om te voorkomen dat de belastinginning in gevaar komt.

De Belastingdienst kampt met grote problemen: verouderde computersystemen zijn dringend aan vervanging toe en er is veel personeel vertrokken doordat veel meer medewerkers dan verwacht gebruik maakten van een vrijwillige vertrekregeling. 

De Rekenkamer waarschuwde eerder dit jaar al voor ernstige verstoringen als niet snel wordt geïnvesteerd in nieuwe ict. Dan wordt de kans groter dat er op grote schaal dingen mis gaan met de belastingaangifte van burgers of onterechte aanslagen worden verzonden.

'Belastinginning in gevaar'

Omdat duizenden medewerkers van de Belastingdienst gebruik hebben gemaakt van de vertrekregeling, dreigen ook gaten in de organisatie te ontstaan. Een commissie onder leiding van Tjibbe Joustra waarschuwde in januari dat dit kan leiden tot lagere belastinginkomsten: "Burgers moeten het gevoel hebben dat het eerlijk is: ik betaal belasting maar de ander ook."

Wie dacht geen belasting meer te hoeven betalen heeft het mis, zei staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voor de zomer al. "Pieker er niet over", waarschuwde hij. Afgelopen maanden is bekeken wat er nodig is om de ergste problemen bij de Belastingdienst op te lossen. Het kabinet trekt daar nu 75 miljoen euro voor uit.

Begroting voor volgend jaar

Eerder deze week lekte al uit dat dit bedrag zou worden opgenomen in de begroting voor volgend jaar. Het was echter nog niet zeker of de Belastingdienst het geld ook echt zou krijgen. Eerst moest meer duidelijkheid zijn waar het geld precies naar toe zou gaan. Die duidelijkheid is er nu.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore