Nederland

Extra veiligheidsmaatregelen Prinsjesdag: speciale slagbomen moeten aanslag voorkomen

13 september 2017 18:58 Aangepast: 14 september 2017 15:03
De speciale hekken met slagbomen.

Deze Prinsjesdag wordt de best beveiligde editie ooit. Zo heeft de politie speciale, robuuste hekwerken met slagbomen aangeschaft om het publiek komende dinsdag te beschermen tegen aanslagen met voertuigen.

Vorig jaar werden de toegangswegen rond de route met de koets nog afgesloten met vrachtwagens vol zand en zandzakken. Nu gaat dat gebeuren met speciale, robuuste hekwerken met slagbomen. De hekwerken worden op alle toegangswegen van de route geplaatst. Hoeveel er worden ingezet, wil de politie vanwege veiligheidsoverwegingen niet zeggen. 

 

Zichtbare en onzichtbare maatregelen

Volgens ingewijden wordt dit de meest beveiligde Prinsjesdag ooit. Het centrum van Den Haag verandert in een kleine vesting. De gemeente Den Haag zal tal van onzichtbare en zichtbare maatregelen nemen om de dag feestelijk en veilig te laten verlopen, vertelt burgemeester Pauline Krikke. "We kijken daarbij naar de actuele situatie en naar het actuele dreigingsniveau om de juiste maatregelen te nemen."

Bezoekers kunnen daar hinder van ondervinden, zegt burgemeester Krikke. "Zo kan aan bezoekers gevraagd worden om hun tas open te maken. Ook zijn er wegen afgesloten. De dag moet veilig verlopen, maar bovenal ook feestelijk", zegt de burgemeester.

Enkele honderden hulpverleners worden ingezet, zoals politie, brandweer, ziekenhuispersoneel en marechaussee. Ook worden er folders uitgedeeld met daarin (veiligheids)tips.

Miniatuurvoorbeeld

De speciale robuuste hekwerken.

'Recente aanslagen'

Politiek commentator Frits Wester licht toe: "Natuurlijk werden er op Prinsjesdag altijd al veel veiligheidsmaatregelen genomen. Niemand wil het hardop zeggen, maar ingewijden verzekeren mij dat dit de meest beveiligde Prinsjesdag ooit wordt. En daarbij spelen recente aanslagen met voertuigen in Barcelona, Berlijn en Nice absoluut een rol. Bij deze aanslagen werden de vrachtwagens als moordwapens gebruikt."

De robuuste hekwerken werden eerder gehuurd door de politie en bij speciale gelegenheden op het Binnenhof ingezet. Nu heeft de Nationale Politie deze barricades gekocht. "Ze zullen ook tijdens andere evenementen worden ingezet.", zegt Yvette Verboon van de politie-eenheid Den Haag.

RTL Nieuws / Agnes de Goede en Frits Wester

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore