Ga naar de inhoud
Nederland

Bob Dylan krijgt Nobelprijs voor literatuur

Beeld © ANP

Zanger, tekstdichter en popmuzikant Bob Dylan heeft de Nobelprijs voor literatuur gewonnen. Dat heeft het Nobelcomité bekendgemaakt.

Dylan krijgt de prijs omdat hij een 'nieuwe poëtische uitdrukkingsvorm' creëerde binnen de 'grote Amerikaanse songtraditie', zegt het comité.

De 75-jarige Amerikaan heet eigenlijk Robert Allen Zimmerman. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste songschrijvers van de 20ste eeuw. Zijn loopbaan als muzikant begon in 1961, toen hij in New York ging optreden als folkzanger. Hij begeleidde zichzelf op gitaar en speelde ook mondharmonica. Pas later verzamelde hij een band om zich heen.

Blowin' in the Wind

Dylan kreeg naam door zijn protestsongs, waarvan Blowin' in the Wind (1962) één van de belangrijkste is. Het nummer werd in de VS omarmd door de burgerrechtenbeweging. Twee jaar later nam Dylan het even bekende The Times They Are A-Changin' op.

Voor zijn liedjes en albums won Dylan door de jaren heen veel prijzen, waaronder de Grammy Award, de belangrijkste onderscheiding van de muziekindustrie. In 2012 kreeg hij uit handen van president Obama de Presidential Medal of Freedom voor zijn grote betekenis voor de Noord-Amerikaanse muziekcultuur.

Meer op rtlnieuws.nl:
Dylan 'beste songschrijver aller tijden'