Ga naar de inhoud
Nederland

Verboden 'creditcardmessen' zijn populair op Schiphol

Marechaussees op Schiphol. Beeld © ANP

Ze zijn illegaal, maar reizigers nemen ze toch mee naar Schiphol. Op de luchthaven zijn de afgelopen maanden al bijna 900 zogenoemde 'creditcardmessen' in beslag genomen.

Creditcardmessen zijn messen die ingeklapt zo groot zijn als een een bankpas of creditcard. Eenmaal uitgeklapt is het een vlijmscherp mes van ongeveer 6,5 centimeter.

'Weer twee in beslag genomen'

De marechaussee liet gisteren op Twitter weten dat er opnieuw twee messen in beslag waren genomen.

En dat is niet voor het eerst: de afgelopen vier maanden werden er al 900 creditcardmessen onderschept op de luchthaven. Dat bevestigt de marechaussee op Schiphol na berichtgeving van het Haarlems Dagblad.

Aangeboden op Marktplaats

De marechaussee geeft bezitters van de creditcardmessen een boete van 150 euro. De messen vallen onder de wapenwet en zijn daarom verboden. In april heeft een rechter geoordeeld dat de messen illegaal zijn. Er loopt nog een hoger beroep tegen die uitspraak.

Ook buiten Schiphol zijn de messen een probleem. In juli vorig jaar werd een 30-jarige man uit Apeldoorn aangehouden voor het bezit van de mesjes. De man verkocht ze via Marktplaats en had er vijf thuis liggen.