Ga naar de inhoud
Nederland

Initiatiefnemer GeenPeil woest op 'ijdele' Jan Roos en Thierry Baudet

Jan Roos en Thierry Baudet (r.) Beeld © ANP

Tijdens de campagne voor GeenPeil kon het niet op. Maar een halfjaar na het referendum is de liefde tussen de drie initiatiefnemers helemaal over. Bart Nijman van GeenStijl voelt zich plat gezegd genaaid door de toenmalige blikvangers van de campagne Jan Roos en Thierry Baudet.

'Narcisten, egocentrische opportunisten, ijdele mannetjes'. Zo beschrijft GeenPeil-initiatiefnemer Bart Nijman zijn voormalige makkers Jan Roos en Thierry Baudet. Roos en Baudet waren de twee gezichten van de Nee-stem bij het succesvolle GeenPeil-referendum over het handelsverdrag met Oekraïne. Beiden hebben zich inmiddels kandidaat gesteld voor de Tweede Kamer.

Egomane opportunisten

Nijman steekt zijn irritatie over de politieke stap van Jan Roos niet onder stoelen of banken. "Ik heb iets tegen journalisten die de politiek ingaan", zegt Nijman tegen RTL Nieuws.

"Roos en Baudet vergeten in al hun ijdelheid één ding: GeenPeil was succesvol omdat het van buiten de Haagse arena kwam", schrijft Nijman -zelf werkzaam bij GeenStijl- op Twitter. "En verder betreur ik het dat een zuiver en onafhankelijk democratisch initiatief nu al twee egomane opportunisten heeft gekatapulteerd", aldus Nijman.

Nooit journalist geweest

Thumbnail

GeenStijl, Jan Roos, Thierry Baudet en Bart Nijman (foto rechts). Gezamenlijk namen ze het op tegen de gevestigde orde door een referendum te organiseren over het Oekraïne-verdrag. Van die eensgezindheid is niets meer over.

In een reactie verwerpt Jan Roos de kritiek van Nijman. "VNL heeft me pas na het Oekraïne-referendum gevraagd", aldus Roos. "Ik ben ook nooit journalist geweest, ik was opiniemaker en heb altijd aangegeven dat ik de politiek in wilde."

Weinig impact

De lijsttrekker van VNL vindt het onbegrijpelijk dat Thierry Baudet ook mee gaat doen aan de verkiezingen in maart. "Als je echt iets wil bereiken dan moet je bij ons (VNL) komen. Nu komt hij met een vrijwel identiek programma als het onze. Ik denk dat hij weinig impact zal hebben", zegt Roos.

Zowel Jan Roos –die tot voor kort bij GeenStijl werkte- als Thierry Baudet kunnen hun borst nat maken. GeenStijl heeft ze op de korrel. Het zijn nu politici en dus zal GeenStijl ze zo behandelen. Bart Nijman noemt ze 'fair game', er mag dus op gejaagd worden. 

Meer op rtlnieuws.nl: