Ga naar de inhoud
Nederland

Corrupte douanier: samenwerking met drugskartel vanwege 'ernstig zieke vrouw'

Douanier Gerrit G. werkte samen met een drugskartel Beeld © ANP

De corrupte douanier Gerrit G. (56) heeft in augustus informatie verstrekt aan het Colombiaanse drugskartel in de hoop 25.000 euro te krijgen voor het onderhouden van zijn gezin.

De man uit Kwintsheul gaf toe in augustus in twee gesprekken informatie te hebben verstrekt aan iemand van het Colombiaanse drugskartel, een zekere Paul. Die was volgens de douanier op zoek naar drugs, geld en bezittingen van zijn medeverdachten.

De douanier hoopte in ruil 25.000 euro te krijgen voor het onderhouden van zijn gezin. Hij zou dat hebben gedaan vanwege geldgebrek: hij zou geen medicijnen en speciaal voedsel hebben kunnen kopen voor zijn ernstig zieke vrouw. Inmiddels krijgt hij een uitkering.

Miljoenen euro's verdiend

Tegen de douanier is vorige week zestien jaar gevangenisstraf geëist wegens corruptie, ambtelijke omkoping en witwassen. Hij zou naar schatting 3,5 miljoen euro hebben verdiend aan het doorlaten van containers met drugs. G. was daarvoor de eindverantwoordelijke bij de afdeling pre-arrival van de douane.

ZIE OOK: Verdachte douanier Gerrit G. opnieuw aangehouden

Hij zei onder grote druk te zijn gezet door het drugskartel en het gesprek niet te hebben kunnen weigeren, uit vrees voor de gevolgen. "Ik zat in de shit, was alleen maar met mijn vrouw bezig'', aldus de verdachte. Volgens zijn raadsman zijn alleen 'huis-, tuin- en keukentips verstrekt' aan een kartel dat al tientallen jaren ervaring heeft met drugssmokkel.

Opnieuw vastgezet

De man werd dit weekeinde opnieuw vastgezet, nadat zaterdag via de NOS de opgenomen gesprekken uitlekten. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte daarin informatie verstrekt over de werkwijze van de douane.

De douanier sprak voor het eerst in de rechtbank over zijn omstandigheden. Hij zei onder meer dat hij de beloofde 25.000 euro nooit heeft gekregen. Eerder in het proces beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Volgens hem heeft het lekken van de opnamen maar één doel: hem en zijn medeverdachten een zo hoog mogelijke straf bezorgen.

Blijft vastzitten

De rechtbank oordeelde vandaag dat G. blijft vastzitten op verdenking van nieuwe strafbare feiten. De de douanier had gevraagd om vrijlating vanwege persoonlijke omstandigheden. Hij wil de as van zijn vrouw verstrooien.

ZIE OOK: 16 jaar geëist tegen corrupte douanier Gerrit G.

Volgens de rechtbank bestaat gevaar voor herhaling, nu tegen de douanier op basis van uitgelekte gesprekken opnieuw een ernstige verdenking bestaat.

Bron: RTL Nieuws