Nederland

'Mogelijk ook rechtszaken tegen tabaksindustrie in 17 andere landen'

04 juli 2017 07:27 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Na Nederlandse juristen willen mogelijk ook juristen in zeventien andere landen een rechtszaak aanspannen tegen de tabaksindustrie voor poging tot moord of zware mishandeling.

Het AD schrijft dat antirookorganisaties en juristen uit vijftien landen vorige week in het Zwitserse Genève bij elkaar kwamen om zich te laten informeren door advocaat Bénédicte Ficq en longarts Wanda de Kanter, die samen betrokken zijn bij de Nederlandse rechtszaak. Daar hoorden ze hoe de zaak in Nederland wordt aangepakt. Ook juristen uit België en Duitsland zouden interesse hebben, maar die waren niet naar Genève gekomen.

Poging tot moord

In Nederland wordt vier tabaksfabrikanten 'poging tot moord of doodslag en/of poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade en/of poging tot opzettelijke benadeling van de gezondheid met voorbedachten rade en valsheid in geschrifte' verweten. Het gaat om Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux.

In Nederland is een tot nog toe unieke aanklacht ingediend tegen de tabaksindustrie. Initiatiefnemers voor die aanklacht zijn Ficq en longkankerpatiënt Anne Marie van Veen. Ze bepleiten dat de tabaksindustrie mensen bewust verslaafd maakt, met alle gevolgen van dien. "Jaarlijks overlijden 20.000 rokers. Het is niet normaal dat de tabaksindustrie ongestoord zijn gang kan gaan", zei Ficq daar in april vorig jaar over in RTL Late Night. 

Kinderen verslaafd maken

"De tabaksindustrie heeft mij al kapot gemaakt, van mijn kinderen blijven ze af", motiveerde de 43-jarige Van Veen haar aanklacht. De moeder van vier jonge kinderen rookte haar eerste sigaret toen ze zes jaar was en kreeg drie jaar geleden de diagnose longkanker. "Door de film 'De Vervangers' ontdekte ik dat de tabaksindustrie kinderen bewust verleidt. Ze doen er alles aan om kinderen verslaafd te maken."

Dat zou onder meer gebeuren door zogenoemde sjoemelsigaretten. Die hebben kleine gaatjes, waardoor meetapparatuur niet alle schadelijke stoffen meet die er tijdens het roken vrijkomen. Maar doordat rokers (een deel van) de gaatjes afdekken met hun hand of mond, krijgen zij meer schadelijke stoffen binnen dan wordt gemeten.

Eerdere grote rechtszaken in Amerika eindigden vaak met het uitkeren van hoge schadevergoedingen, maar dat gaat Ficq en Van Veen niet ver genoeg. Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht in behandeling en beslist waarschijnlijk eind volgende maand of de tabaksindustrie ook daadwerkelijk vervolgd gaat worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore