Ga naar de inhoud
Nederland

Camera's tegen overlast door asielzoekers in Ter Apel, 'maat is vol'

Het AZC in Ter Apel Beeld © ANP

In het Groningse Ter Apel wordt per direct cameratoezicht ingevoerd in de strijd tegen een kleine groep asielzoekers die aanhoudend overlast veroorzaakt.

De gemeente zegt daarmee gehoor te geven aan veel verzoeken van bewoners en bedrijven. Het gaat om zes camera's. Vijf camera’s komen in het winkelgebied van Ter Apel te hangen en een in de omgeving van het viaduct van de N366 over de Westerstraat.

Diefstallen en zakkenrollen

De gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, kondigde al eerder een serie maatregelen aan om de overlast terug te dringen. Het zou gaan om een kleine groep bewoners van het asielzoekerscentrum in die plaats die geen recht zou hebben op asiel in Nederland. Ze zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan diefstallen en zakkenrollen.

ZIE OOK: Stelende asielzoekers Groningen veroordeeld tot celstraffen

De burgemeester liet vorige week weten dat asielzoekers die de openbare orde verstoren een gebiedsverbod voor maximaal drie maanden krijgen. Ook is de politie meer aanwezig in de buurt van het asielzoekerscentrum.

Paal en perk stellen

Burgemeester van Vlagtwedde Leontien Kompier heeft genoeg van de overlast. "Wat mij betreft is de maat nu vol." Volgens haar stelt de gemeente 'met onmiddellijke ingang paal en perk aan de overlast die deze kleine groep in Ter Apel veroorzaakt'.

"Uitgangspunt is dat elk wangedrag consequenties heeft, zodat we terug kunnen naar de situatie zoals die was en het draagvlak voor de COA-locatie in Ter Apel niet onder druk stond", laat de gemeente weten.