Ga naar de inhoud
Nederland

'Reserveren vliegtuigstoel nieuwe melkkoe luchtvaart'

Archieffoto. Beeld © ANP

Na de fikse prijsverhogingen voor het vervoeren van bagage is er bij luchtvaartmaatschappijen nu ook een flinke stijging te zien voor het reserveren van vliegtuigstoelen.

Dat blijkt uit onderzoek van prijsvergelijkingswebsite Tix.nl onder vijftien maatschappijen waarmee Nederlanders vaak vliegen. Voor de reiziger is er totaal geen overzicht van de prijzen, zegt Tix.nl-woordvoerder Esther Gorlee in De Telegraaf. "Er zijn honderden verschillende tarieven voor een zitplaats. Die komen boven op de ticketprijs."

'Kosten moeten helder zijn'

En dat kan voor een gezin op reis, dat bij elkaar wil zitten tijdens de vlucht, behoorlijk oplopen. Bij meer dan 80 procent van de onderzochte maatschappijen moet gemiddeld 25 euro worden bijbetaald voor een wat comfortabelere zitplaats. En volgens Gorlee word je als reiziger wel gedwongen een plek te reserveren, omdat anders de kans dat je naast je reisgenoot komt te zitten, erg klein is. 

ZIE OOK: 'Kleinere vliegtuigstoelen en dikkere mensen zorgen voor problemen bij evacuaties'

De extra kosten worden pas duidelijk bij de boeking. Dat is iets waarover ook de Consumentenbond zich druk maakt: "Wij willen dat alle kosten altijd vooraf 100 procent helder zijn, zodat een eerlijke prijsvergelijking mogelijk is."

ZIE OOK: Nooit meer ruzie in het vliegtuig: betaal voor de ligstand

De luchtvaartmaatschappijen Lufthansa, Airberlin en Eurowings komen als duurste uit de bus bij het onderzoek van Tix.nl. KLM is een stuk goedkoper. Transavia, TUIfly, CorendonKLM, Ryanair, easyjet en Vueling zitten in de middenmoot.