Nederland

Scholen met geloofsovertuiging scoren beter bij eindtoets basisschool

06 december 2016 16:15 Aangepast: 29 juli 2017 14:00
Archieffoto Beeld © ANP

Reformatorische en islamitische scholen halen betere resultaten bij de eindtoets in het basisonderwijs dan andere basisscholen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws Buurtfacts.

BEKIJK HIER DE SCORE VOOR JOUW SCHOOL

Scholen in Limburg, die onderwijs geven vanuit een geloofsovertuiging én waar meer mannen voor de klas staan dan gemiddeld in Nederland, scoren het best.  

Gemiddeld cijfer eindtoets basisonderwijs

Ook basisscholen waar de docenten een hogere gemiddelde leeftijd hebben, halen betere resultaten bij de Cito-toets en andere varianten. Daarnaast is het aantal leerlingen een factor: grotere scholen krijgen gemiddeld hogere cijfers dan kleine.

Basisschool El Habib in Maastricht hoort met zo'n 350 leerlingen tot de grotere scholen van het land. De school heeft van het ministerie van Onderwijs het predicaat excellente school gekregen. De positieve eindtoetsscore is één van de factoren die bij de beoordeling van de school zijn meegenomen.

Mehmet (11) leidt ons rond:

Onderzoek Buurtfacts

Net als voorgaande jaren berekende RTL Nieuws rapportcijfers voor alle basisscholen volgens de methode van de eerder dit jaar overleden onderwijssocioloog Jaap Dronkers.

De berekening maakt het mogelijk de cijfers naast vergelijkbare scholen te leggen. Zo wordt onder andere rekening gehouden met het aantal moeilijk lerende kinderen op een school, en het opleidingsniveau en gemiddeld inkomen van de buurten waar leerlingen vandaan komen.

Alle feiten op een rij

Naast de resultaten voor de eindtoets vind je bij Buurtfacts ook een uitgebreid overzicht van alle feiten per school. Zo is er informatie over het aantal zittenblijvers, schooladviezen, het personeel, leerlingenprognoses en de financiële situatie van de school. Ook zijn er links naar rapporten van de onderwijsinspectie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore