Ga naar de inhoud
Nederland

Schippers vindt eigen risico van 385 euro 'goed te verantwoorden'

Een man laat onderzoeken of hij geen huidkanker heeft. Beeld © ANP (Archieffoto)

Minister Edith Schippers vindt het eigen risico in de zorg van minimaal 385 euro per jaar 'heel goed te verantwoorden'. Het eigen risico ligt onder vuur van enkele partijen in de Tweede Kamer. Die vrezen dat mensen zorg mijden omdat het ten koste van hun eigen risico gaat.

VVD-minister Schippers zegt in NRC Handelsblad dat die partijen 'geen eerlijke voorstelling van zaken geven'. Als het eigen risico wordt afgeschaft, gaat volgens haar de premie voor verzekerden met 284 euro per jaar omhoog. Afschaffing van het eigen risico kost 3,9 miljard.

Afschaffen of verminderen

GroenLinks, PVV, SP en 50PLUS willen het eigen risico afschaffen. SP-leider Emile Roemer komt deze week nog met een voorstel om het eigen risico vanaf volgend jaar fors te verlagen. Ook PvdA en CDA willen nadenken over afschaffing of vermindering van het eigen risico.

Ook staatssecretaris Van Rijn (PvdA) vindt dat er 'serieus' gekeken moet worden naar het eigen risico. Het eigen risico mag nooit een belemmering zijn voor mensen die zorg nodig hebben, zei hij gisteren in Buitenhof.

Meer op rtlnieuws.nl:
Afschaffen eigen risico: goed idee of loze belofte?