Uit eten gaan is voor mensen met een maagverkleining niet vanzelfsprekend. Daar wil Petra van Zutphen, die zelf een maagverkleining onderging, verandering in brengen. Haar restaurant heeft daarom nu een speciaal menu.
Petra weet waar ze het over heeft. Ze leed zelf aan obesitas. In 2013 woog ze nog 104 kilo. "Ik was op. Ik had geen energie en geen zelfvertrouwen." Door een maagverkleining is ze een ander mens geworden. Ze weegt nu 50 kilo, heeft weer energie en runt sinds drie jaar restaurant Het Tramstation in Erp. "Dat had ik voor 2013 niet gekund."
Avondvullend diner
Wie een maagverkleining heeft gehad, moet zich houden aan allerlei regels en kan niet meer zomaar alles eten. "Het eerste halfjaar na de operatie, eet je vooral gepureerd voedsel", vertelt Petra. "Daarna komt langzaam weer het moment dat je wel eens uit eten wilt. Maar ja, je kunt toch bijna niks eten, dus zeg je maar weer dat je niet meegaat."
Daar wilde Petra verandering in brengen. "Wij zorgen voor een aangepast menu, zodat je ook met een maagverkleining mee kunt doen aan een avondvullend diner. Je krijgt dezelfde gangen als de andere gasten, alleen zijn de porties kleiner."
In gesprek
Er zijn steeds meer restaurants waar je ook halve porties kunt bestellen van alle gerechten die op de kaart staan. Alleen ben je er dan nog niet met een maagverkleining. "Het gaat er ook om dat je snapt wat wel en niet kan voor mensen met een maagverkleining. We gaan met de gasten in gesprek."
"We vragen in welke fase na de operatie ze zitten. En we passen gerechten aan als het nodig is. Pureren omdat dat fijner is? Geen probleem." En het personeel speelt er ook op in. "Ze weten dat je met een maagverkleining niet tegelijk mag eten en drinken en zullen bij een leeg glas dus niet snel vragen of er bijgeschonken moet worden."
Niet vanzelfsprekend
Dat begrip is volgens de Vlaamse chirurg Kristel de Vogelaere heel belangrijk. Ze is gespecialiseerd in maagverkleiningen en schreef het kookboek 'Lekker eten na maagverkleining'. Ze noemt het initiatief van het restaurant in Erp 'fantastisch' en zegt dat ze nog nooit eerder van zoiets gehoord heeft.
"Ik geef altijd maar het advies om één portie te bestellen met twee borden en dan maar gewoon de gerechten te delen met je tafelgenoot. Super dat daar het menu aangepast wordt." De chirurg herkent dat uit eten gaan na een maagverkleining niet vanzelfsprekend is. "En het zijn nou juist vaak mensen die graag eten."
Niet alles eten
"Iemand met een maagverkleining kan niet kiezen van een normale menukaart. Dan wordt het een voorgerecht, of een beetje van een hoofdgerecht. En ze moeten ook minder calorieën eten en rekening houden met wat ze eten", vertelt De Vogelaere.
Hier moet iemand met een maagverkleining rekening mee houden:
- Gewoon brood is moeilijk te verdragen. Het wordt al snel een bal in de kleinere maag. Toast of heel fijn brood kan wel.
- Vezelige vleessoorten zijn lastig. Vlees moet ook niet te droog zijn. Een stukje doorgebakken kipfilet is bijvoorbeeld moeilijk te verdragen.
- Je mag niet tegelijk eten en drinken. Er moet minstens 20 minuten tussen zitten.
- Geen romige sausjes bij het eten.
- Vezelige groenten moet je vermijden. Dus geen asperges, selderij of rabarber. In een soepje kan wel.
- Friet is uit den boze. Neem een alternatief als puree of gratin.
Enthousiaste reacties
Petra zegt dat gasten enthousiast zijn: "Ze hebben dit nog nooit meegemaakt. Ze zeggen dan: hier kan ik er tenminste over praten. En dat hebben ze echt nodig." Wat Petra betreft komt iedereen die een maagverkleining heeft gehad bij haar eten, 'maar ook gasten zonder maagverkleining zijn natuurlijk welkom'.
Meer op rtlnieuws.nl:
'Ik zie mezelf als monster, ik ben lelijker dan voor de maagverkleining'