Nederland

Dora en Spongebob verdwijnen van kinderproducten

08 december 2016 05:17 Aangepast: 01 mei 2020 08:42
(Archieffoto)

Kinderhelden als Dora, Elza uit de Disneyfilm Frozen en Spongebob verdwijnen van de verpakking van koekjes en sapjes voor jonge kinderen.

Supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Plus hadden de kinderhelden al van de ongezonde huismerkproducten gehaald. Bij AH komen cartoonfiguren bijvoorbeeld alleen nog op gezonde producten.

ZIE OOK: 'K3, stop met reclame voor ongezond eten'

De A-merken deden daar nog niet aan mee, maar zwichten nu toch voor maatschappelijke druk, meldt De Telegraaf. Het wordt niet wettelijk geregeld, de producenten spreken onderling af dat ze geen kinderhelden meer op verpakkingen zetten.

Geen figuurtjes meer

Op producten die gericht zijn op kinderen onder de 7 jaar mogen straks geen kinderhelden meer staan, bij koekjes, snoepjes en sapjes voor kinderen tussen 7 en 13 jaar mag het alleen nog als ze niet te ongezond zijn.

De meeste repen en koekjes met Dora of Frozen verdwijnen waarschijnlijk uit het schap. De figuurtjes verdwijnen trouwens niet van alle producten. "Als het om tomaten gaat, houden we het natuurlijk niet tegen", zegt koepelorganisatie NLFI tegen De Telegraaf.

Lijst van ongezondste kinderhelden volgens Foodwatch:

​1. Minions
2. Frozen
3. Buurman en Buurman
4. Huisdiergeheimen
5. Sesamstraat
6. Ninja Turtles
7. De Smurfen
8. Finding Dory
9. Star Wars
10. Spongebob
11. Cars
12. Piet Piraat
13. Angry Birds
14. Kikker
15. Sprookjesboom
16. Peppa Pig
17. K3
18. Dora

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore