Ga naar de inhoud
Nederland

Luuk krijgt mogelijk strafblad om creditcardmes: 'Ik voel me genaaid'

Archieffoto Beeld © ANP

De 19-jarige Luuk uit Goor heeft een boodschap: "Heb je een creditcardmes? Laat 'm thuis als je op vakantie gaat." Hij had er eentje in zijn portemonnee toen hij naar Spanje wilde en krijgt nu mogelijk een strafblad.

Het was eind mei 2016 toen Luuk samen met een vriend op vakantie ging naar Girona. Bij de controle van de handbagage ging het mis. "Ik stond te wachten op mijn bakje met spullen en het duurde wel erg lang. Dus vroeg ik wat er aan de hand was. Ze vertelden dat ze de marechaussee erbij moesten halen."

ZIE OOK: Verboden 'creditcardmessen' zijn populair op Schiphol 

Nergens van bewust

Thumbnail

Luuk werd meegenomen naar een aparte ruimte en daar werd duidelijk waar het om ging: zijn creditcardmes. Een creditcardmes is een opvouwbaar mesje dat ingeklapt de vorm van een creditcard heeft en dus makkelijker mee te nemen is. "Ik was me nergens van bewust. Het mesje zat in mijn portemonnee en ik heb er nooit aan gedacht dat het niet mee mocht."

Luuk vertelt dat hij het mesje een paar jaar geleden gratis bij een bestelling uit China kreeg. "Ik had het nog nooit gebruikt, maar het leek me wel handig af en toe. Als je een doosje moet openmaken dat dichtgeplakt is bijvoorbeeld." Luuk was er nooit op gewezen dat zo'n mesje problemen kon opleveren. 

Misdrijf

Zelfs op het vliegveld in Eindhoven had hij nog niet door dat er iets serieus aan de hand was. "Ik moest wat papieren invullen en kreeg te horen dat ik vanzelf een brief thuis zou krijgen met een boete. Ik vroeg nog hoe hoog de boete ongeveer zou worden, maar verder heb ik me nergens druk om gemaakt."

Zijn creditcardmes werd in beslag genomen, maar zelf mocht hij gewoon het vliegtuig in. Zijn vakantie is er niet anders door geworden. Weken later kwamen de brief en het besef. "Boven aan de brief stond 'misdrijf'. Ik moest 350 euro boete betalen en zou een strafblad krijgen." Luuk dacht eraan om meteen te betalen, maar deed dat niet. 

Veroordeeld

In overleg met zijn advocaat Wim Roelink besloot hij bezwaar aan te tekenen. Uiteindelijk moest hij voorkomen en werd hij in april veroordeeld. De rechter oordeelde dat het creditcardmes een wapen is en bovendien ook nog 'verhuld', omdat het niet op een wapen lijkt. 

Zelfs nu Luuk veroordeeld is, maakt hij zich nog geen zorgen. Hij is in beroep gegaan tegen de uitspraak en zijn advocaat heeft er vertrouwen in dat een hogere rechter hem alsnog vrijspreekt. 

Zwaard van Damocles

De hele zaak hangt als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd. Want een strafblad heeft nogal wat gevolgen. Zo is hij gestopt met de vooropleiding van Defensie. "Met een strafblad maak ik geen enkele kans." Nu doet hij een technische opleiding, maar zelfs als techneut kan hij het moeilijk krijgen. "Ik kom nog geen gemeentehuis in."

Luuk voelt zich 'genaaid', zegt hij. "Het is lullig dat je om zoiets kleins zo wordt behandeld." Zijn advies is daarom ook: "Neem zo'n mes niet mee een vliegtuig in. Je kunt er voor 60 cent eentje kopen, maar doe het niet. Het scheelt een hoop gedoe."

Bekijk hier de video van Editie NL over creditcardmessen:

 

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Geld, eten of namaakartikelen, wat mag er in je koffer mee terug van vakantie?