Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Geliquideerde Martin Kok had veel vijanden: 'Hij beledigde criminelen'

09 december 2016 10:04 Aangepast: 08 november 2017 13:46
Martin Kok Beeld © ANP

Bij een seksclub in Laren is gisteravond laat ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok doodgeschoten. De Amsterdammer kreeg vaker doodsbedreigingen en ontsnapte in juli nog aan een aanslag: hij vond een explosief onder zijn auto. "Martin had veel vijanden."

Zelf bracht Kok vijftien jaar door achter de tralies. Al als jonge jongen kwam hij in aanraking met de misdaad. Als 16-jarige jongen begon hij met de verkoop van pakjes cocaine en gebruikte ook regelmatig geweld. 

In 1989 sloeg hij een man dood met een barkruk in een Volendams café. In 2001 was hij betrokken bij een schietpartij in de woning van zijn ex-vriendin, waarbij hij haar nieuwe vriend vermoordde. Sinds 2010 is hij vrij.

De ex-crimineel ging door het leven als misdaadjournalist: hij beheerde de site Vlinderscrime.nl. Daarnaast was hij het brein achter datingsite Snobz.nl. Kok haalde het nieuws omdat hij het via die site mogelijk maakte tegen betaling seks te hebben met gevangenen. Hij zei daarover: "In de bajes zitten vrouwen en mannen die behoefte hebben aan een seksafspraak en bovendien wat bij willen verdienen. Dat kan ik dus regelen."

'Hou het nou zakelijk'

Maar door zijn werk als misdaadjournalist kwam Kok in de problemen. "Hij deed op onorthodoxe wijze verslag", zegt misdaadverslaggever Jens Olde Kalter tegen RTL Nieuws. " Dat deed hij vrij goed, omdat hij als ex-crimineel hele nieuwe bronnen wist aan te boren waar andere journalisten niet altijd even goed bij konden. Maar hij was daar ook niet altijd even voorzichtig mee. Hij ging weleens lichtvaardig te werk. Hij schroomt ook niet om kritisch over criminelen te schrijven ook te beledigen."

Niet handig, zegt Olde Kalter. "Ik heb weleens tegen hem gezegd: 'Martin, hou daar nou mee op, hou het nou zakelijk. Het is al zwaar genoeg.' Maar hij vond het leuk om te doen. Hij zei dan: 'Wat maakt dat nou uit? Dat is toch lachen?' Dat zou hem wel eens fataal kunnen zijn geworden."

Bom en kogels

Kok is eerder doelwit van criminelen geweest. In november 2015 werden zijn huis en auto beschoten. En in juli vond hij na een etentje in Amsterdam-Noord een bom onder zijn auto. Die werd door de Explosieven Opruimingsdienst verwijderd.

Hij zei destijds dat publicaties over een omvangrijk politieonderzoek naar het voorbereiden van liquidaties de reden zou zijn voor het plaatsen van het explosief. Kok heeft enige tijd politiebeveiliging gekregen.

'Ik laat me niet intimideren'

Bang was Kok naar eigen zeggen niet. "Nee, ik kan wel bang zijn, maar wat schiet ik daarmee op? Als je op zo'n lijst staat, dan kan het je beurt zijn. Zo is het nou eenmaal. Ik laat me niet intimideren, door niemand niet. Ik ga m'n mond niet houden. Als je de jongens die dit doen hun zin geeft, dan houden ze niet op. Dan intimideren ze de volgende weer."

Misdaadjournalist Olde Kalter zegt 'vermoedens' te hebben uit welke hoek deze liquidatie komt. "Maar die vermoedens kunnen ook weleens niet juist zijn. Martin had meerdere vijanden gemaakt ondertussen. Als misdaadjournalist kun je niet iedereen te vriend houden, dat brengt de aard van het werk met zich mee. Maar hij maakte het ook vaak persoonlijk daarbij."

De laatste tweet van Martin Kok:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore