Nederland

Na eierschandaal: 25 miljoen extra voor NVWA

11 september 2017 18:50 Aangepast: 11 september 2017 19:24
Een inspecteur van de NVWA.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit krijgt er volgend jaar 25 miljoen euro bij. Het kabinet maakt dat met Prinsjesdag bekend, melden bronnen aan RTL Nieuws. Na het eierschandaal brak de discussie weer los of de NVWA wel voldoende capaciteit heeft.

De 25 miljoen euro die de NVWA er bij krijgt komt bovenop het huidige budget van ruim 300 miljoen euro. Het geld wordt waarschijnlijk gebruikt om meer voedselinspecteurs aan te nemen en om verouderde computerapparatuur te vervangen. 

Onder vuur

De NVWA lag vorige maand vanwege het eierschandaal flink onder vuur. Eerder was er al discussie over het functioneren van de voedselwaakhond nadat er paardenvlees werd verkocht als rundvlees en er salmonella in zalm werd gevonden.

In het debat over het eierschandaal vorige maand, waarschuwde minister Edith Schippers al dat extra geld niet de oplossing is voor álle problemen: "Kan je met meer geld meer doen? Ja, met meer geld kun je meer mensen inhuren. Dat is zo klaar als een klontje." Maar ook de manier van werken moet verbeteren, benadrukte ze.

De NVWA is al bezig met het doorvoeren van verbeteringen. Na het fipronilschandaal is bovendien een commissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager aan de slag gegaan om te kijken wat er verder nog moet veranderen. Eind van het jaar komt Sorgdrager met haar aanbevelingen. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek.

Problemen met ICT

Naast extra voedselinspecteurs zijn er zijn ook investeringen nodig om nieuw computerapparatuur aan te schaffen. De NVWA kampt met verouderde ICT die dringend aan vervanging toe is. "We weten dat er bij de NVWA een groot probleem is met ICT," zei Schippers daarover in het fipronildebat.

Ook na eerdere schandalen met onder andere paardenvlees dat werd verkocht als rundvlees, brandde steeds de discussie los over capaciteitsgebrek bij de NVWA.

Belastingdienst

Ook voor de Belastingdienst is in de Prinsjesdagstukken een bedrag van 75 miljoen euro gereserveerd. Het is nog niet zeker of de Belastingdienst dat geld ook echt krijgt. Een eerder gestarte reorganisatie wordt nog tegen het licht gehouden. Pas als dat klaar is, wordt duidelijk of en zo ja hoeveel geld er bij moet.

Meer op rtlnieuws.nl
Hervorming belastingtaks dichterbij: vlaktaks op tafel:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore