Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Marktkooplui spelen onder een hoedje met Oost-Europese dievenbendes

12 december 2016 10:12 Aangepast: 12 december 2016 13:00
Malafide marktkooplui bezorgen de markt een slechte naam, zegt de branchevereniging CVAH. Beeld © ANP

Dankzij malafide Nederlandse marktkooplui is er een constant aanbod van gestolen spullen. De kooplui werken samen met rondtrekkende Oost-Europese bendes.

Op markten zijn gestolen spullen te koop die in sommige gevallen in opdracht van de kooplieden zijn gestolen, blijkt uit een onderzoek naar rondtrekkende bendes dat het ministerie van Justitie heeft laten doen. Marktkooplui regelen zelfs vakantiehuisjes van waaruit de dievenbendes opereren.

De bendes zitten meestal in huisjes in recreatieparken. Daar worden ook de gestolen spullen, vaak cosmetica en kleding, opgeslagen en doorverkocht.

Schakel tussen bendes en markten

De malafide markthandelaren zorgen er zo voor dat er in Nederland een constant aanbod is van gestolen waar. "Het zijn Nederlandse ingezetenen die een schakel vormen tussen mobiele bendes uit het buitenland en lokale markten", schrijven de onderzoekers in het rapport.

Volgens de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) wordt vooral op jaarmarkten en braderieën gestolen waar verkocht. "We vragen gemeenten al langer om niet zomaar vergunningen af te geven", zegt voorzitter Henk Achterhuis van de CVAH.  "We hopen dat hier nu echt eens verandering in zal komen. Hierdoor krijgt de markt op zich een heel slecht imago. Mensen die wekelijks op de markt staan worden juist uitvoerig gescreend, maar daarbuiten is geen controle. Dat is een slechte zaak en dat moedigt dit soort praktijken juist aan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore