Nederland

Wil je nog folders in Amsterdam? Dan moet je een ja/ja-sticker aanvragen

20 april 2016 17:07 Aangepast: 31 juli 2017 18:00
Beeld © ANP (Archieffoto)

Voor mensen die de eindeloze berg oud papier van ongevraagde reclamefolders zat zijn, heeft Amsterdam nu de oplossing. Je krijgt alleen nog maar reclamefolders als je een speciale ja/ja-sticker op je brievenbus hebt.

De Amsterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met een voorstel van de Partij voor de Dieren, ondanks klachten vanuit ondernemers, die bang zijn voor banenverlies. Volgens de PvdD scheelt de maatregel op jaarbasis 10 miljoen kilo aan oud papier. Per jaar wordt in Nederland 205 miljoen kilo papier aan reclamefolders verspreid, omgerekend 34 kilo per huishouden. 

Tot nu toe werkt het zo dat als je geen reclamefolders wil ontvangen, je een nee/ja-sticker bij de gemeente kan aanvragen. Je krijgt dan nog wel de gratis weekbladen, maar geen reclamefolders. In Amsterdam worden inwoners nu verplicht een ja/ja-sticker aan te vragen, anders krijgen ze geen folders meer in de bus. 

'Heel slecht plan'
Ondernemers waren fel tegen het plan, ze vrezen omzet mis te lopen. Volgens Wouter Weide van de Raad Nederlandse Detailhandel is 29 procent van de omzet van winkeliers te danken aan reclamefolders, dat is namelijk nog steeds 'de beste manier van communiceren met de consument'. De Amsterdamse detailhandel loopt volgens hem jaarlijks 800 miljoen euro aan omzet mis met de maatregel.  

Hij vindt het dan ook 'een heel slecht plan', mede omdat door het omzetverlies ook nog eens 4000 banen op de tocht staan. Daarnaast heeft een deel van de samenleving folders zelfs nodig om rond te komen en het is 'een trigger' om naar de winkel te gaan. 

Andere steden
In Nederland heeft 1 op de vijf huishoudens een sticker op de brievenbus waarmee ze aangeven dat ze geen ongeadresseerde reclamefolders willen. Het gaat daarbij om nee/ja-stickers én nee/nee-stickers, die allebei aangeven dat je geen reclamefolders wil hebben. Jaarlijks worden er in heel het land ongeveer 11 miljard folders langs de deuren bezorgd.

Ook in Nijmegen, Den Bosch en Den Haag denkt de lokale politiek na over het invoeren van soortgelijke maatregelen. In Nijmegen wil de plaatselijke PvdA het Amsterdamse idee overnemen, in Den Bosch zijn plannen om gratis nee/nee-stickers uit te delen en in Den Haag wil de Partij voor de Dieren hetzelfde voorstel doen als de collega's in Amsterdam. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Amsterdam zet streep door ongevraagde reclamefolders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore