Nederland

23 dode honden in vriezer van illegale puppyhandelaar

12 december 2016 17:40 Aangepast: 12 december 2016 21:36
Onder de dode honden waren veel jonge dieren. Beeld © GPTV

De politie heeft in een vriezer in een loods in Holwerd 23 dode honden en vier dode konijnen gevonden. Dat gebeurde in een onderzoek naar een 20-jarige man uit Drachten die vandaag is opgepakt wegens illegale puppyhandel.

In de loods aan de Grândyk trof de politie ook negen nog levende pups en zestien volwassen honden aan. Ze zijn naar een opvangadres gebracht.

Dood na aankoop

De verdachte bood volgens de politie pups via Marktplaats te koop aan. Maar de veelal uit Oost-Europa afkomstige dieren hadden valse eigendomspapieren en waren vaak niet ingeënt. Meerdere stierven na aankoop al snel aan de hondenziekte parvo.

Met de verkoop van jonge honden wordt gemiddeld 400 tot 500 euro per stuk verdiend. Ze worden naar Nederland gebracht, waar een fokker vervolgens doet alsof het dier uit zijn nest komt. Ook wordt het paspoort gemanipuleerd met onder meer valse stempels, aldus de politie. In deze zaak zijn tien aangiften gedaan. 

Dierenbescherming

De Dierenbescherming wil maatregelen tegen de foute puppyhandel en is daarom een petitie gestart. In advertenties voor pups zou een verplicht traceerbaar registratienummer te zien moeten zijn, de handelaar moet verantwoordelijk worden gesteld voor de fokomstandigheden, en er moet een 'witte lijst' van buitenlandse hondenfokkers komen.

Zo werkt de foute puppyhandel:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore