Nederland

Fraude in Limburg: OM gaat NS en vijf oud-bestuurders vervolgen

21 juli 2016 15:54 Aangepast: 30 juli 2017 21:00

Het Openbaar Ministerie gaat de NS en vijf (oud-)bestuurders van de NS en dochterbedrijf Qbuzz vervolgen voor hun rol bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. Dat bevestigt een woordvoerder van het openbaar ministerie aan RTL Z.

Om welke bestuurders het gaat, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen. NS en de vijf (oud-)bestuurders worden verdacht van niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte of het schenden van bedrijfsgeheimen.

Gedagvaard

De hoofdverdachten van de fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg zullen worden gedagvaard. De zaak zal zo snel mogelijk worden voorgelegd aan de rechter.

De hoofdverdachten zijn een oud-bestuurder van de NS, twee bestuurders van Qbuzz, een bestuurder van de transportholding van Abellio (ook NS) en een externe adviseur. Het OM sluit niet uit dat ze nog meer bedrijven en personen gaat vervolgen.

Aanbesteding met voorkennis

"Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat aanbestedingen eerlijk verlopen en dat het bedrijf met het beste bod de aanbesteding krijgt", stelt het OM.

"De aanwezigheid van eventuele bedrijfsgevoelige informatie van een concurrent maken dat een bieding niet eerlijk kan verlopen. In dit geval lijkt daarnaast sprake van fraude. Dergelijk handelen ondermijnt het vertrouwen dat burgers en bedrijven moet kunnen stellen in dergelijke procedures. Dat is ernstig, daarom treedt de overheid hiertegen op", voegt het toe. 

Met kennis van de concurrent

De NS probeerde via dochterbedrijf Qbuzz het openbaar vervoer in Limburg binnen te halen. De NS werkt volledig mee met het onderzoek van het OM. In een reactie op de vervolging belooft het bedrijf beterschap, en kondigt een structurele verbeterslag aan.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore