Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Financiën onderzocht hoe het afkon van commissaris Huges

07 juni 2016 19:55 Aangepast: 31 juli 2017 07:00
Beeld © ANP

Het ministerie van Financiën heeft onderzocht of het Timo Huges kon ontslaan als commissaris van het Havenbedrijf Rotterdam. Dat blijkt uit documenten die RTL Z heeft opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Financiën hoopte aanvankelijk dat Huges, die in opspraak raakte als bestuurder van NS wegens gerommel met een aanbesteding in Limburg, zelf zijn functie van commissaris bij het havenbedrijf neer zou leggen. Maar als blijkt dat Huges dat niet van plan is, schakelt Financiën juristen in.

Forse kritiek

Het is juni 2015 als Huges wordt ontslagen als bestuurder van NS. Minister Dijsselbloem van Financiën uit dan harde kritiek op Huges, omdat hij steken zou hebben laten vallen bij een aanbesteding in Limburg die NS heeft gewonnen.

Huges zou als bestuurder van NS onvoldoende alert zijn geweest op onethisch handelen, onzorgvuldig zijn omgegaan met informatie en niet alle informatie naar waarheid hebben verstrekt. Daarnaast waakte Huges niet voor een cultuur waarbij ruimhartige uitvoering van wet- en regelgeving de norm is, aldus de minister.

Huges ruimt het veld, maar is nog wel commissaris bij het Havenbedrijf Rotterdam. Het havenbedrijf is net als NS een staatsdeelneming, waarvoor Dijsselbloem verantwoordelijk is. Uit de documenten die RTL Z heeft opgevraagd, blijkt nu dat Financiën eigenlijk meteen van Huges afwil. Maar dat gaat niet zo maar.

Geen intentie om te vertrekken

Huges zelf geeft in gesprekken met de president-commissaris van het havenbedrijf aan 'niet de intentie te hebben om zijn commissariaat beschikbaar te stellen'. Het is voor Financiën aanleiding om te onderzoeken of en hoe men van commissaris Huges af kan. Met het havenbedrijf wordt afgesproken dat zij soortgelijk onderzoek zal doen.

Op 8 juli 2015 laten de juristen weten dat er 'weinig mogelijkheden zijn om afscheid te nemen van een individuele commissaris'. De raad van commissarissen of een vertegenwoordiger van de aandeelhouder (dat is Financiën) moet hiervoor een verzoek indienen bij de Ondernemingskamer, en dat wil in ieder geval het havenbedrijf niet doen, omdat het dat geen 'nette wijze' vindt.

Voor ontslag moet sprake zijn van 'verwaarlozing van zijn taak' als commissaris, van een andere 'gewichtige reden', of een 'ingrijpende wijziging van de omstandigheden op grond waarvan handhaving als commissaris niet van (het havenbedrijf) kan worden verlangd'. En dat lijkt allemaal niet aan de orde. "Op dit moment straalt de situatie rondom Huges nog niet af op Havenbedrijf Rotterdam en heeft Huges altijd goed gefunctioneerd", stelt het ministerie.  

Zelf een brief sturen

Wat overblijft, is dat Financiën als aandeelhouder Huges zelf een brief stuurt om hem te vragen om zijn commissariaat op te geven. Maar dat wil Dijsselbloem niet. Waarom niet, wordt niet duidelijk. Wel staat ergens in een kantlijn van een ambtelijke notitie dat Dijsselbloem twijfelt: "Als hij in deze rol wel goed functioneert, op welke grond zou hij dan weg moeten?"

Het compromis lijkt te zijn om Huges niet onmiddellijk weg te sturen, maar hem zijn eerste termijn vol te laten maken. Huges zal dan niet worden voorgedragen voor herbenoeming per 1 maart 2016.

Maar Dijsselbloem gaat in antwoorden op Kamervragen en in zijn wekelijkse gesprekken met RTL Z verder en laat doorschemeren dat Huges wat hem betreft ook in aanmerking komt voor herbenoeming. "Het Havenbedrijf heeft tegen mij steeds gezegd dat ze tevreden waren over hem en dat is voor mij voldoende reden om te zeggen dat ik open sta voor een herbenoeming."

Toch herbenoemen

Op 1 maart 2016 zegt Dijsselbloem te wachten op een voordracht. Maar die ligt er dan al sinds 12 februari 2016. Huges heeft op diezelfde 12e februari een 'herbenoemingsgesprek' met Wouter Raab, directeur Financieringen van het ministerie van Financiën en wethouder Haven Adriaan Visser van Rotterdam.

Huges ging het gesprek met Raab 'ontspannen aan'. "Frustratie of hard feelings jegens aandeelhouder Staat waren niet zichtbaar." Huges geeft aan 'na een moeilijke periode in en na de zomer inmiddels zijn draai weer gevonden te hebben'. Over hoe het verder moet met het Havenbedrijf zijn beide gesprekspartners het eens.

Raab schrijft op 16 februari 2016 dan ook in een vertrouwelijke notitie ter advisering aan Dijsselbloem 'in te stemmen met zijn herbenoeming'. Op 18 februari 2016 gaat er een conceptpersbericht richting het ministerie van Financiën. "We doen deze uit, zodra het aandeelhoudersbesluit is getekend."

Kink in de kabel

De gemeente Rotterdam tekent en het is de bedoeling om de herbenoeming in de week van 22 februari 2016 bekend te maken. Maar op die maandag is de vertrouwelijk notitie 'zonder paraaf terug gekomen van de minister'. Op 26 februari mailt Dijsselbloem zijn hoogste ambtenaren te willen wachten. Maar waarop of waarom is door het ministerie van Financiën onleesbaar gemaakt.

In een mondelinge toelichting bezweren Financiën en het Havenbedrijf dat Dijsselbloem niet alsnog de herbenoeming van Huges heeft geblokkeerd. Het Havenbedrijf zelf zou om het bevriezen van de voordracht hebben gevraagd. Waarom wil geen van de betrokkenen zeggen. Het betekent wel dat Huges begin juni nog steeds wacht op zijn herbenoeming.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore