Nederland

'Rekeningrijden is de enige oplossing voor groeiende fileprobleem'

29 oktober 2016 15:36 Aangepast: 29 juli 2017 23:00

Mobiliteitsorganisaties als Bovag en ANWB doen weer een oproep om rekeningrijden in te voeren. Volgens de maatschappelijke organisaties is het invoeren van deze maatregel de enige oplossing om het groeiend aantal files tegen te gaan.

Mobiliteitsorganisaties RAI Vereniging, BOVAG en ANWB willen dat een volgend kabinet rekeningrijden zo snel mogelijk invoert, meldt EenVandaag. De oproep komt na het nieuws dat de verwachting is dat het aantal dagelijkse files flink gaat stijgen. Tot 2021 met maar liefst 40 procent.

De oproep is niet nieuw. In mei pleitten de vier maatschappelijke organisaties hier ook al voor, blijkt uit eerdere berichtgeving van RTL Nieuws.   

Meer files 

Ook al zijn er meer wegen aangelegd; we staan vaker in de file door de aantrekkende economie en de lage brandstofprijzen. Daardoor rijden er namelijk steeds meer auto's en vrachtwagens op de weg.

De organisaties willen nu dat er anders betaald gaat worden voor mobiliteit, zegt Steven van Eijk van de RAI Vereniging: "Volgens mij is de tijd rijp dat iedereen doorheeft dat Nederland langzaam stil komt te staan."

Land slibt dicht

Een vorm van rekeningrijden is volgens de organisatie de enige oplossing om te voorkomen dat het hele land dichtslibt. Het zou moeten gaan om een systeem dat rekening houdt met de plek, tijd en de gebruikte auto.

De afgelopen jaren groeide het woon-werkverkeer al fors. Daardoor zijn de files rond de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht al fors toegenomen de laatste tien jaar. In Utrecht was de stijging met 18 procent het grootst.

Heikel punt

Invoering van rekeningrijden is al jaren een heikel punt, want automobilisten klagen weliswaar steen en been over files, maar betalen om op een bepaald moment van de dag over een bepaald stuk weg te rijden, dat gaat velen te ver.

Toch is dat de meest gunstige optie om het dichtslibbende wegennet aan te pakken, zo blijkt ook uit een eerdere studie van het Centraal Planbureau (CPB). Het aanleggen van meer asfalt of rails is in ieder geval niet rendabel, stelt het CPB. 

Meer op rtlnieuws.nl:
De komende jaren nemen de files alleen maar toe

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore