Nederland

Rutte: 'Alle bezwaren van nee-stem opgenomen in Oekraïne-verdrag'

15 december 2016 19:09 Aangepast: 15 december 2016 20:32
Beeld © EPA

In het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne zijn alle bezwaren van de Nederlandse nee-stem opgenomen. Dat beloofde premier Rutte vanavond op een persconferentie na overleg met EU-leiders.

Volgens Rutte heeft Nederland door bij het referendum 'nee' te stemmen aan heel Europa duidelijk gemaakt waar het associatieverdrag met Oekraïne niet toe mag leiden. "We hebben de nee-stem inhoudelijk beantwoord en tegelijk ook een antwoord gevonden om niet nee te hoeven zeggen tegen het verdrag. Hiermee waarborgen we de veiligheid van Nederland en zorgen we voor een adequaat antwoord op de Russische dreiging." Rutte gaf aan het belangrijk te vinden dat de Europese eenheid niet wordt doorbroken.

Geen opstap naar EU-lidmaatschap

Het associatieverdrag is voor Oekraïne geen opstap naar EU-lidmaatschap en kan dat ook in de toekomst niet zijn, beloofde Rutte op de persconferentie. Ook kunnen Oekraïeners op grond van dit verdrag niet aan het werk in de Europese Unie en zal er ook geen extra geld naar Oekraïne gaan. Verder kunnen delen uit het verdrag worden geschrapt als er getwijfeld wordt aan de Oekraïense strijd tegen corruptie.

Rutte wilde eenheid niet doorbreken

Nederland was het enige land dat het verdrag nog moest goedkeuren, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Een 'nee' zou volgens Rutte echt een cadeautje zijn voor de Russische president Vladimir Poetin."

"De aanvullingen van Rutte veranderen geen letter aan het verdrag", zegt Lambie. "Het gaat vooral over dingen die toch al niet in het verdrag stonden, zoals financiële en militaire steun of het vrij verkeer van werknemers."

Rutte moet nu naar Den Haag naar de Tweede Kamer en dan ook Eerste Kamer. "Garanties heeft hij nog niet', zegt Lambie. "Mogelijk dat de stemming in de Eerste Kamer pas plaatsvindt na de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dan kan het verdrag nog een rol gaan spelen in de campagne."

Wat hier vandaag in Brussel is gebeurd zal de premier de komende weken en maanden zal volgen, aldus Lambie. "Bij de volgende verkiezingen weten we hoeveel schade dit hem heeft opgeleverd."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore