Ga naar de inhoud
Nederland

'Shell waarschuwde al in 1986 voor gevaren klimaatverandering'

Beeld © ANP

Al meer dan dertig jaar geleden waarschuwde Shell in een film voor de catastrofale risico's van klimaatverandering. In de tussentijd ging het concern gewoon door met boren naar olie en gas.

Dat blijkt uit een interne studie van Shell, die De Correspondent heeft ingezien. Onderzoekers waarschuwden in 1986 voor 'relatief snelle en dramatische veranderingen' van het klimaat.

Dat zou gevolgen kunnen hebben voor 'de leefomgeving van mensen, voor hun toekomstige levensstandaard en voedselvoorraden, met potentieel grote sociale, economische en politieke consequenties van dien'.

Vijf jaar later maakte Shell zelfs een film als waarschuwing tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarmee was het bedrijf dus vijftien jaar eerder dan Al Gore en zijn veelbesproken klimaatfilm An Inconvenient Truth.

ExxonMobil wist het al in 1977

Shell is niet het enige olieconcern dat al lang weet dat het verbranden van fossiele brandstoffen grote milieugevolgen kan hebben. Het Amerikaanse ExxonMobil wist in 1977 al wat de gevolgen voor het klimaat kunnen zijn van de uitstoot van CO2. Maar naar buiten toe wist het concern nog jarenlang twijfel te zaaien over de bevindingen van klimaatwetenschappers.

Volgens De Correspondent nam ook Shell in de jaren negentig deel aan een campagne om twijfel te zaaien over klimaatwetenschap.

Windenergie

Shell lijkt nu heel voorzichtig stappen te zetten richting duurzame energie. Zo won het onlangs de aanbesteding voor een nieuw windmolenpark in de Noordzee, voor de Zeeuwse kust. Maar vooralsnog nemen olie en gas nog de overgrote meerderheid van de activiteiten van het bedrijf voor hun rekening.