Nederland

ABN Amro stopt met beleggingen in tabak

05 juli 2017 04:28 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

ABN Amro stopt als eerste Nederlandse bank met investeringen in de tabaksindustrie. "De kernactiviteit van de tabaksindustrie is niet verenigbaar met de kernwaarde van de bank", meldt ABN Amro in een verklaring aan dagblad Trouw.

De gevolgen voor de tabaksindustrie vallen mee, schrijft Trouw. Grote fabrikanten zijn geen klant van ABN Amro. Toch kan de impact van de beslissing groot zijn. Volgens Trouw zullen andere banken en beleggingsfondsen nu een standpunt moeten innemen.

"We zullen lopende contracten respecteren, maar wij gaan vanaf nu geen nieuwe contracten aan en wij zullen bestaande contracten niet verlengen of uitbreiden", zegt een woordvoerder. Klanten van ABN Amro kunnen wel (blijven) investeren in tabaksfabrikanten.

Signaalfunctie

De Hartstichting is verheugd door het besluit van ABN Amro. "Wij hopen dat hier een signaalfunctie van uitgaat naar andere banken en beleggingsfondsen", zegt directeur Floris Italianer. "De tabaksindustrie maakt willens en wetens een product waardoor mensen op grote schaal vroegtijdig overlijden. Een bedrijfstak die daar bij vol bewustzijn mee doorgaat, verdwijnt het te worden uitgesloten."

Meer op rtlnieuws.nl:
Sigaretten vanaf 2020 verplicht uit zicht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore