Nederland

Ziekenhuis erkent fouten bij overlijden Rogier Mooij

19 december 2016 13:04 Aangepast: 19 december 2016 14:47
Rogier Mooij Beeld © LMHC

Het Tergooi-ziekenhuis geeft toe tekort te zijn geschoten bij de behandeling van het 21-jarige hockeytalent Rogier Mooij. Hij overleed eind 2014 onverwachts in het Hilversumse ziekenhuis na een aantal medische missers.

Het Tergooi had een onafhankelijke commissie ingesteld om onderzoek te doen naar het overlijden van Mooij. Conclusie is dat de zorg beter had gemoeten. Ook had het ziekenhuis het overlijden van Mooij direct moeten melden als calamiteit bij de inspectie. Bovendien had het ziekenhuis beter geen overeenkomst met de nabestaanden kunnen sluiten waarin beperkende voorwaarden werden opgenomen. Ten slotte had de communicatie met de nabestaanden zorgvuldiger gemoeten. 

Verkeerde diagnose

Mooij, het neefje van presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen, meldde zich destijds bij het ziekenhuis met pijn in zijn borst. De dienstdoende arts-assistent vermoedde een klaplong. De klachten verergerden naarmate de tijd verstreek.

Hij kwam vervolgens op een verpleegafdeling te liggen, waar hij (dertien uur na zijn opname in het ziekenhuis) door een verpleegkundige dood werd gevonden. Op verzoek van Mooijs moeder werd een obductie uitgevoerd, waaruit bleek dat haar zoon was overleden aan een ontstoken hartzakje.

'Zwijgcontract'

Het ziekenhuis sloot een deal met zijn moeder. Volgens de commissie was dit geen zwijgcontract maar een vaststellingsovereenkomst. "Hoewel uit het rapport blijkt dat het ziekenhuis de vaststellingsovereenkomst met de juiste intenties heeft gesloten zijn we - achteraf bezien - toch enigszins naïef geweest bij het formuleren ervan", zegt Ruurd Jan Roorda, voorzitter van de raad van bestuur. 

"Deze tragische gebeurtenis heeft een grote impact gehad, in de eerste plaats op de ouders en familie van het slachtoffer, maar ook op andere direct betrokkenen en het ziekenhuis in het algemeen", reageert Roorda. "Het ziekenhuis wil zo goed mogelijk leren van deze gebeurtenis. Dit rapport helpt ons daarbij."

'De waarheid over de dood van mijn zoon'

"Het roept veel emoties op", zegt Jeanne van Kasbergen, de moeder van Rogier. "Ik richt me nu op de juridische en tuchtrechtelijke procedures. Ik hoop van harte dat die antwoord geven op de vraag die ik al moeder beantwoord wil zien: de waarheid over de dood van mijn zoon en, waar dat van toepassing is, straf voor de personen en instanties die dat verdienen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore