Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Aantal inbraken is gedaald dankzij WhatsApp-groepen, wel opletten met kerst

22 december 2016 05:57 Aangepast: 22 december 2016 07:03

Het aantal woninginbraken is vorig jaar met 18 procent gedaald ten opzichte van 2014. Dat komt vooral door buurtpreventiegroepen op bijvoorbeeld WhatsApp. Tijdens de komende kerstdagen is het wel weer opletten.

Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat er vorig jaar minder is ingebroken in bijna alle provincies. Alleen in het zuiden van het land, in de regio's rond Tilburg, Breda en Eindhoven, blijft de daling achter.

De reden voor het succes is volgens de verzekeraars de opkomst van zogenoemde buurtpreventiegroepen. In die groepen, bijvoorbeeld via WhatsApp, waarschuwen buren elkaar en de politie als ze iets verdachts zien.

Tips tegen inbrekers

Ex-inbreker Evert Jansen helpt mensen met het beveiligen van hun huis. Met deze simpele tips voorkom je dat er bij jou wordt ingebroken.

Extra inbraken met kerst

Met de kerstdagen in aantocht waarschuwen de verzekeraars ook om extra alert te blijven. Kerst is de drukste tijd voor inbrekers, omdat veel mensen van huis zijn. Rond de feestdagen komen er veel meer meldingen van inbraak binnen, bleek eerder ook al uit onderzoek van RTL Nieuws Buurtfacts.

Op een normale dag krijgen de verzekeraars gemiddeld 126 claims van (poging tot) inbraak binnen. Het gaat daarbij om claims op de inboedel- of opstalverzekering. 

Claims tijdens de feestdagen:

Tijdens de feestdagen loopt het aantal claims bij de verzekeraars flink op. Dit was het gemiddelde aantal claims in december, tussen 2011 en 2015.

  • Eerste kerstdag: 262 claims
  • Tweede kerstdag: 234 claims
  • Pakjesavond: 193 claims
  • Oudejaarsavond: 235 claims

(Bron: Verbond van Verzekeraars)

Auto is veiliger rond kerst

Het aantal inbraakclaims voor auto's neemt toe tijdens het najaar, maar opvallend genoeg niet tijdens kerst. De verzekeraars denken dat het komt doordat we op die dagen veel onderweg zijn naar familie en vrienden.

Op een gemiddelde dag komen 215 claims van (poging tot) auto-inbraak binnen. In het najaar stijgt dat naar tussen de 250 en 300 claims per dag.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore