Ga naar de inhoud
Nederland

Allochtone crimineel vaker de cel in dan autochtone dader

Archieffoto

Allochtone criminelen krijgen vaker een gevangenisstraf opgelegd dan autochtone daders. Daar staat tegenover dat ze minder snel een werkstraf of geldboete krijgen.

Dat de soorten straffen verschillen, heeft er bijvoorbeeld mee te maken dat bepaalde groepen vaker voor zware misdrijven worden veroordeeld, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Raad voor de rechtspraak. Daarin staat ook dat Surinamers van de eerste generatie relatief vaak voor de rechter staan vanwege drugszaken, Turken vanwege mishandeling en Marokkanen voor diefstal.

ZIE OOK: Bijna 63 procent van gevangenen in Nederland is allochtoon

Allochtonen staan volgens de onderzoekers gemiddeld voor zwaardere misdrijven voor de rechter dan autochtonen, zitten langer in voorarrest en ontkennen vaker schuldig te zijn. Autochtonen hebben bijvoorbeeld weer vaker een drankprobleem.

Daarnaast heeft het weinig zin om iemand een geldboete op te leggen als hij die niet kan betalen. Een cel- of werkstraf is dan logischer. Ook legt een rechter vaker een celstraf dan een werkstraf op als de veroordeelde niet in Nederland woont of geen Nederlands spreekt.

Strafzwaarte

Daarnaast zouden de opgelegde straffen even zwaar zijn, zegt de Raad voor de rechtspraak, als de straffen worden vergeleken volgens de wettelijk vastgestelde methode. Volgens die omrekenmethode staat één dag gevangenisstraf gelijk aan twee uur werkstraf en een boete van 25 euro.

De onderzoekers bevelen aan om die omrekensleutel aan te passen. "Opvallend is wel dat de (op de wet gebaseerde) manier om de strafzwaarte te berekenen, volgens de onderzoekers niet goed aan lijkt te sluiten bij hoe de maatschappij tegen verschillende strafsoorten aankijkt", meldt de Raad.