Nederland

Alle mannen zouden minder moeten werken, en wel hierom

06 december 2016 05:58 Aangepast: 29 juli 2017 14:00
Een vader brengt zijn kinderen naar school. Beeld © ANP

De premier van Nieuw-Zeeland wil voor zijn gezin zorgen en besluit na acht jaar zijn functie neer te leggen. Geen slecht idee, zeggen experts. Vier redenen waarom meer mannen dat zouden moeten doen.

Volgens Hanna Harthoorn van Emancipator, een stichting die zich inzet voor mannenemancipatie, is het niet alleen voor mannen zelf beter als zij minder gaan werken, maar heeft dit ook een gunstige uitwerking op gezinnen, vrouwen en de samenleving. 

Beter voor de man

Zo zouden mannen volgens haar gelukkiger zijn als ze minder financiële verantwoordelijkheid dragen. Dat blijkt ook uit recent onderzoek van de Universiteit van Connecticut onder ruim 3000 getrouwde mannen en vrouwen. Mannen die de enige kostwinner in het gezin zijn, hebben gemiddeld een 5 procent lagere geluksscore.

ZIE OOK: Premier Nieuw-Zeeland kiest voor familie en treedt onverwachts af

Volgens de onderzoekers komt dit doordat mensen tussen de 18 en 35 jaar een steeds grotere behoefte hebben aan gelijkwaardigheid. Dat is ook een trend die Harthoorn ziet. "Steeds meer jonge mannen geven aan dat ze er willen zijn voor het gezin. Uit onderzoek van Women Inc. blijkt dat 60 procent van de vaders meer voor hun kinderen zou willen zorgen, als praktische zaken, zoals inkomen, geen rol spelen."

Maatschappelijke drempels

Het probleem is volgens Harthoorn dat zij hierbij tegen allerlei maatschappelijke drempels aanlopen. "Er rust nog steeds een taboe op mannen die minder willen werken. Vaak willen werkgevers bijvoorbeeld niet meewerken."

Tegelijkertijd doet de overheid weinig om het zorgen voor het gezin onder mannen te stimuleren. "Nederland loopt vergeleken met andere landen nog steeds ontzettend achter wat betreft vaderschapsverlof. Daarmee ontstaat er van het begin af aan al een kloof tussen vader en moeder", legt Harthoorn uit. "En wordt de traditionele opvatting over mannelijkheid en carrière maken in stand gehouden. Mannen krijgen het gevoel dat zorgzaamheid minder gewaardeerd wordt dan kostwinnerschap."

Beter voor de vrouw

Terwijl mannen gelukkiger worden als ze minder werken, worden vrouwen er juist blij van als ze méér werken, blijkt uit hetzelfde Amerikaanse onderzoek.

Het is dus niet alleen voor mannen gunstig als ze wat uurtjes inleveren per week, ook op vrouwen heeft dit een positief effect. Hoe meer financiële verantwoordelijkheid een vrouw draagt, hoe beter haar welzijn, zeggen de onderzoekers. Voor mannen voelt de kost verdienen vaak als een plicht, terwijl vrouwen het ervaren als een kans of iets wat voorkomt uit een bewuste keuze.

Dat het een vrije keuze zou moeten zijn, ziet ook emeritus hoogleraar emancipatie Iteke Weeda als een belangrijk aspect bij het verdelen van werk en zorg. "Het is niet zo dat we iedereen moeten verplichten zo te leven, het past ook niet bij iedereen. Maar het zou fijn zijn als je zelf de keuze kunt maken. Vrije keuze is een groot goed."

Tekst loopt verder onder de foto:

Thumbnail

Een vader leest zijn kinderen voor. (Foto: Getty)

Beter voor het kind

Ook voor kinderen is het beter als de verhouding tussen vader en moeder gelijk wordt getrokken, denkt Harthoorn. "Uit onderzoek van Men Care blijkt dat kinderen gezonder en gelukkiger opgroeien als de vader meer bij de opvoeding betrokken is. Een vader die een belangrijk aandeel heeft in de opvoeding, zorgt voor minder depressies, angsten en een beter zelfbeeld bij kinderen. Daarnaast kunnen zij gemakkelijker positieve relaties aangaan met anderen." 

En, ook niet geheel onbelangrijk, vult Weeda aan: op die manier geef je de emancipatie ook aan je kinderen door. "Kinderen leren dat het niet vanzelfsprekend is dat vaders werken en moeders zorgen. Kinderen kunnen zich zo veelzijdiger ontwikkelen. Jongetjes leren dat ze ook een vrouwelijke kant mogen hebben en meisjes een mannelijke."

Beter voor de samenleving

Uiteindelijk is het niet alleen beter voor het huwelijk en het gezin als mannen wat minder gaan werken, maar ook voor de samenleving, denkt Weeda. "Wat wij deeltijdwerken noemen, zou eigenlijk voltijd moeten heten. Als iedereen parttime werkt, kunnen we de banen eerlijker over de bevolking verdelen. De werkloosheid neemt dan af en ook het onbetaalde werk, zoals het huishouden, wordt zo eerlijker verdeeld."

Nu wordt er in gezinnen vaak gekozen om de man meer te laten werken, omdat die meer verdient. "Maar als steeds meer mannen minder gaan werken en vrouwen juist meer, zal het inkomensverschil ook verminderen", besluit Harthoorn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore