Nederland

Grootste verzekeraar wil vuurwerkverbod: 'Laat afsteken over aan professionals'

22 december 2016 18:59 Aangepast: 22 december 2016 22:34

Achmea, de grootste verzekeraar van het land, schaart zich achter het nationaal vuurwerkmanifest. "Bij elke jaarwisseling worden klanten van ons getroffen door vuurwerk. Wij zijn er om onze klanten te helpen maar willen schade en persoonlijk leed liever voorkomen."

Het manifest werd in 2014 gelanceerd door twee oogartsen en kreeg steun van vele medici: van kinderartsen tot plastisch chirurgen. Ook vanuit de dierensector en de politiek is er steeds meer draagvlak voor een vuurwerkverbod.

Achmea is nu de eerste verzekeraar die een vuurwerkverbod steunt. Elk jaar ziet het de gevolgen van vuurwerkongelukken rond de jaarwisseling. "Zwaar beschadigde auto's, afgebrande huizen en bedrijfspanden, kinderen en volwassenen met letsel aan ledematen en ogen. Met alle trieste gevolgen van dien", zegt bestuursvoorzitter Willem van Duin. "We zullen onze klanten blijven helpen maar willen schade en persoonlijk leed nog liever voorkomen. Daarom zijn wij voor professionele vuurwerkshows."

'Verhouding is zoek'

Oogarts Tjeerd Faber is één initiatiefnemers van het vuurwerkmanifest en is blij met de steun van een grote verzekeraar. "De verhouding is zoek tussen de huidige manier van de jaarwisseling vieren met consumentenvuurwerk en de vele ongelukken die er het gevolg van zijn."

Het is zijn wens dat vuurwerk in de toekomst alleen nog door professionals wordt afgestoken. "Met grote professionele vuurwerkshows kan iedereen genieten van vuurwerk, op een veilige manier."

Jaarwisseling 2015/2016, de cijfers:

  • Tenminste 480 mensen op de spoedeisende hulp beland met vuurwerkletsel. 
  • Daarvan werd driekwart veroorzaakt door legaal, consumentenvuurwerk
  • 160 mensen met oogletsel, 15 mensen blind aan één oog
  • Letselslachtoffers moeten na hun eerste opname soms nog meer dan 150 keer naar het ziekenhuis
  • Ruim 40 procent van de slachtoffers was omstander en stak dus zelf geen vuurwerk af
  • Totale schade aan huizen, auto's en andere eigendommen was ruim 14 miljoen euro
 

 

`