Nederland

Oproep: voer rekeningrijden in om files te bestrijden

28 mei 2016 14:09 Aangepast: 31 juli 2017 09:00
File bij Rotterdam (archieffoto). Beeld © ANP

Rekeningrijden moet worden ingevoerd om de komende jaren files te bestrijden, zeggen vier grote maatschappelijke organisaties tegen RTL Nieuws.

In aanloop naar de verkiezingen volgend jaar moet serieus gediscussieerd worden in de politiek over de invoering ervan, pleiten de RAI, de Bovag, de ANWB en Natuur & Milieu. Want de files dreigen nog verder toe te nemen vanwege de aantrekkende economie. Vorig jaar steeg het aantal files met 20 procent, vooral in de Randstad staan automobilisten vaak in de file.

Invoering van rekeningrijden is al jaren een heikel punt, want automobilisten klagen weliswaar steen en been over files, maar betalen om op een bepaald moment van de dag over een bepaald stuk weg te rijden, dat gaat velen natuurlijk te ver. Toch is dat de meest gunstige optie om het dichtslibbende wegennet aan te pakken, zo blijkt ook uit een recente studie van het Centraal Planbureau. Het aanleggen van meer asfalt of rails is in ieder geval niet rendabel, schrijft het CPB. 

'Eerlijke prijs'

De voorzitter van de RAI, Steven van Eijck, denkt dat rekeningrijden een goede manier is om 'beter te sturen en te stimuleren dat mensen de files gaan vermijden'. ANWB-voorzitter Frits van Bruggen is ook voor, maar benadrukt dat er een systeem ontwikkeld moet worden waarin de automobilist een eerlijke prijs betaalt. Hij geeft zijn vader als voorbeeld, die 10.000 kilometer per jaar rijdt, wat schril afsteekt tegen de 100.000 die hij zelf vorig jaar op de weg zat. 

Op dit moment betalen autobezitters via de motorrijtuigenbelasting voor het hebben van een auto. Het idee van de kilometerheffing is dat zij ook gaan betalen per gereden kilometer. Door meer te vragen voor het rijden in de spits of op drukke wegen en minder als automobilisten de spits mijden, gaan automobilisten gespreid de weg op. 

Verkiezingsthema

Met de oproep van de partijen komt het thema weer op de agenda in Den Haag, waar tot nu toe altijd een patstelling was over de invoering ervan. Regeringspartij VVD is tegen, net als het CDA en de PVV. De andere regeringspartij PvdA is juist voor, samen met D66 en GroenLinks. D66-voorman Pechtold snapt niet dat er partijen tegen zijn: "We staan een werkweek per jaar in de file en als we dat kunnen oplossen met rekeningrijden waarbij je betaalt als je rijdt en niet omdat je een auto hebt, wie kan daar op tegen zijn?"

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore