Nederland

Twintigers wasten miljoenen euro's aan drugsgeld wit met bitcoins

15 september 2016 09:34 Aangepast: 30 juli 2017 10:00
De rechtbank van Utrecht waar vandaag de zitting wordt gehouden. Beeld © ANP

In Utrecht horen de jonge verdachten Melvin van E., Nick M. en Richard K. vandaag hoeveel jaar celstraf hen mogelijk te wachten staat. Ook hun handlangers, die volgens het OM hielpen bij het witwassen van miljoenen euro's aan bitcoins waarmee drugs en wapens zijn betaald, staan terecht.

Het gaat om een zogeheten pro-formazitting waarmee het proces tegen de Rotterdamse bitcoinbende van start gaat. Zij handelden in 2014 en 2015 op grote schaal in bitcoins, waarvan ze volgens de dagvaarding wisten dat deze afkomstig waren uit de handel in drugs en wapens.

De bitcoins werden stelselmatig voor een hoge koers omgewisseld voor contant geld. Het geld werd niet alleen in Nederland opgenomen maar ook bij pinautomaten in onder meer Malta, Letland, Polen en Cyprus, waar de 24-jarige hoofdverdachte Melvin van E. uit Rotterdam voor zijn arrestatie ook woonde.

10 miljoen euro gepind

Hij wordt gezien als oprichter en leider van de criminele organisatie die hij samen met medeverdachten Richard K. (25) uit Rotterdam en Nick M. (20) uit Capelle aan den IJssel vormde. De jongelingen pinden in de genoemde periode een geldbedrag van ruim 10 miljoen euro bij elkaar, blijkt uit de tenlasteleggingen waarover RTL Z beschikt.

Dat was allemaal mogelijk dankzij het inruilen van 45.242 bitcoins via het Nederlandse bitcoinwisselkantoor Bitonic, staat in de tenlastelegging. Met die digitale valuta werd afgerekend bij de online handel in drugs en wapens.

Bitcoincashers tegen de lamp

Dit gebeurde met behulp van handlangers Stefan de L. (27),  Dennis de J. (38) en Anass B. (43), die verdacht wordt van het bezit van grote hoeveelheden harddrugs. Ook zij moeten alledrie voorkomen.

De verdachten worden beschouwd als criminele handelaren en zogenoemde bitcoincashers. Dit zijn mensen die bitcoins van handelaren tegen betaling omwisselen in contanten. Zij liepen tegen de lamp nadat banken aan de bel trokken omdat grote geldbedragen werden overgemaakt en vervolgens weer snel werden opgenomen.​

Bitonic kan transacties niet terugvinden

Bitonic, dat omwisselkosten tussen de 0,1 procent en 2 procent rekent, vindt de hoeveelheid bitcoins die volgens de tenlastelegging via hun systeem zou zijn verhandeld ongeloofwaardig. "Dit komt voor ons totaal uit de lucht vallen", zegt Jouke Hofman, mede-oprichter van het bedrijf. "Er is geen enkele klant die rond de 40.000 bitcoins verkocht heeft." In totaal zijn tot nu toe iets meer dan 200.000 bitcoins verhandeld via Bitonic.  

Hofman vraagt zich af hoe het OM precies aan deze hoeveelheid komt, omdat hij het in zijn systemen onmogelijk kan terugvinden. Hij benadrukt ook dat Bitonic automatisch melding krijgt van ongebruikelijke transacties, waarna er om aanvullende informatie wordt gevraagd en er besloten wordt of de transactie wel of niet door kan gaan. 

Grote inval FIOD

Afgelopen januari rolden rechercheurs van de politie en de FIOD een andere bitcoinbende op. Er werden na een groot internationaal onderzoek naar fraude met bitcoins tien mensen aangehouden. Op vijftien adressen in Nederland zijn toen huiszoekingen verricht door de opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD) en er werd beslag gelegd op luxe voertuigen, contant geld en bankrekeningen.

Meer bij rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore