Nederland

Broers verdacht van stroomdiefstal voor bitcoins en wiet

21 september 2016 06:46 Aangepast: 30 juli 2017 08:30
De zaak dient voor bij de rechtbank in Rotterdam. Beeld © ANP

Een primeur in Nederland: vanmiddag staan twee broers in Rotterdam voor de rechter voor het stelen van stroom om daarmee bitcoins te delven. De buit bedroeg ten tijde van de arrestatie een bedrag van bijna 200.000 euro.

In 2014 werd de computerapparatuur voor het delven ('bitcoin mining') ontdekt in een pand aan de Kobelaan in Rotterdam. Die apparatuur was een jaar eerder gekocht voor ongeveer 14.000 euro. Met de machines mijnden de broers van 39 en 43 jaar bitcoins, wat enorm veel rekenkracht en dus energie vergt. Die werd gestolen van netbeheerder Stedin.

OM spreekt van witwassen

Het Openbaar Ministerie noemt dit in de aanklacht 'witwassen'. Een van de twee verdachten was eigenaar van het pand, waarin ook een hennepkwekerij werd aangetroffen. Hij wordt daarom vervolgd voor zowel het kweken van hennep als het stelen van stroom. Ook wil het OM de twee broers gaan 'plukken', oftewel al hun illegaal vergaarde vermogen afnemen.

Het delven van bitcoins is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk voor particulieren. Het proces vergt dusdanig veel dure machines en energie, dat dit alleen nog in landen als Tibet rendabel lijkt. Daar is elektriciteit en mankracht nog goedkoop te verkrijgen.

Halvering van de waarde

Ook is het delven een stuk minder lucratief geworden, nadat in juli een halvering van de waarde werd doorgevoerd. Elk nieuw vergaard blok bevat nu nog maar 12,5 bitcoins.

Meer bij rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore