Nederland

DENK-leider Kuzu weigert hand Israëlische premier Netanyahu

07 september 2016 11:34 Aangepast: 30 juli 2017 11:30
Kuzu (l) houdt zijn hand op zijn borst als Netanyahu hem de hand wil schudden. Beeld © ANP

Kamerlid Tunahan Kuzu van de Kamerfractie Kuzu/Oztürk weigert de Israelische premier Benjamin Netanyahu de hand te schudden. "Schandalig", zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops. De premier is in Nederland en bezoekt vandaag de Eerste en Tweede Kamer.

Toen Netanyahu de hand uitstak naar Kuzu, bleef dat onbeantwoord. De Israëlische premier draaide daarop zijn gezicht weg. Kuzu droeg een button met daarop de Palestijnse vlag. 

Thumbnail

Kuzu is de leider van de politieke beweging DENK, die meedoet aan de komende Kamerverkiezingen. Hij is het niet eens met de Israëlische behandeling van de Palestijnen in de regio en de bezetting van Palestijns gebied door Israël.​ Het Kamerlid was na afloop niet bereikbaar voor commentaar. "Schandalig", reageert CDA-Kamerlid Raymond Knops. "Weer een actie om de media te halen. Kom dan niet opdagen." 

Netanyahu sprak ruim anderhalf uur achter gesloten deuren met de Kamerleden. "Mensen die bij het gesprek zijn geweest, zeggen dat het gesprek weinig nieuwe inzichten heeft opgeleverd", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Het handen-weigeren van Kuzu zorgde niet voor veel reuring. Hij nam later wel deel aan het gesprek met Netanyahu."

Kritiek op Israëlisch beleid

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff deed dat niet. "Vandaag niet bij gesprek Netanyahu. Zal rampzalig beleid inzake Palestijnen niet veranderen", zo twitterde Grashoff. 

Inhoudelijk benadrukte de Israëlische premier vooral het belang van Israël in de strijd tegen terreur, zoals hij ook al in het gesprek gisteren met Rutte deed. Kritiek, op bijvoorbeeld het nederzettingen-beleid van Israël, wees Netanyahu resoluut van de hand. PvdA-Kamerlid Servaes noemde het gesprek met de premier teleurstellend: "Geen enkele zelfreflectie op de negatieve rol die Israël speelt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore