Ga naar de inhoud
Nederland

Zorginstelling Alliade wil af van noodlijdende zorgsupers

Beeld © iStock

De omstreden zorginstelling Alliade in Heerenveen wil af van de noodlijdende supermarktdochter Support & Co. Dat blijkt uit jaarstukken van de zorginstelling. Alliade zegt wel zorgcliënten te willen blijven plaatsen bij de supermarkten.

Alliade (6800 werknemers, omzet ruim 300 miljoen) raakte vorig jaar in opspraak als gevolg van zakelijke banden tussen directeuren van de zorginstelling en hun privébedrijf Freya. Na onderzoek dwong de Inspectie de zorginstelling een einde te maken aan de schijn van belangenverstrengeling, en traden de directeuren af. Een vervolgonderzoek loopt nog.

Buurtsupermarkten

Een van de bij de kwestie betrokken bedrijfsonderdelen was Support & Co. Dat bedrijf exploiteert onder de naam Superrr dertien buurtsupermarkten, waar ook mensen met een beperking werken. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van bijna 8 miljoen, en telt 83 kantoormedewerkers en 230 mensen met een beperking in de supermarkten.

Support & Co kent een opmerkelijke geschiedenis. De zorgsupermarkt werd in 2003 opgericht door een rechtsvoorganger van Alliade. In 2010 werd de onderneming verkocht aan het commerciële zorgbedrijf Freya. Opmerkelijk genoeg kocht Alliade het supermarkbedrijf in 2013 weer terug, naar eigen zeggen voor 630.000 euro.

Verlieslijdend

Die terugkoop was opmerkelijk omdat Support & Co destijds al kampte met problemen. In 2013 boekte het bedrijf een verlies van 49.000 euro. Dat verlies zwol in 2014 aan tot 600.000 euro. Na een nieuw verlies in 2015 zakte het eigen vermogen in het rood, en moest Alliade financiële garanties afgeven.

Nadat RTL Nieuws vorig jaar meldde dat Support & Co technisch failliet was en Alliade een kat in de zak had gekocht, stelde de zorginstelling de kwakkelende dochter bewust financieel te steunen, vanwege het belang voor de zorgverlening aan cliënten. 

Nu blijkt Alliade toch van het supermarktbedrijf af te willen. "In 2017 zal worden gezocht naar een partij die Support & Co zou willen overnemen", schrijft Alliade-topman Erik Kuik in het jaarverslag.

 

Volgens woordvoerder Rogier Verhagen wil de zorginstelling niet meer verantwoordelijk zijn voor de exploitatie van de supermarkten. "Alliade is geen specialist op het gebied van de voedsel en warenwet, of de kwaliteit van sinaasappels en sla." Daarom zoekt het een retailbedrijf dat de supermarkten wil overnemen, en blijvende afspraken wil maken over de plaatsing van zorgcliënten bij de winkels. "Zo blijven wij grip houden."

Het afstoten van Support & Co wordt lastig. Want uit de jaarstukken blijkt dat het bedrijf vorig jaar nog dieper in de problemen is geraakt. Opnieuw is er verlies gemaakt, dit keer 272.000 euro. Daardoor is het eigen vermogen verder in het rood gekomen, ruim 600.000 euro negatief. Alliade heeft nog geen concreet uitzicht op een koper. "Het zou een bedrijf kunnen zijn dat maatschappelijk ondernemen en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft."

Ook thuiszorgdochters in het rood

Uit de jaarrekening van Alliade blijkt verder dat ook andere dochterbedrijven die in het verleden zijn overgenomen van de voormalige Alliade-directeuren en hun privébedrijf Freya, in de financiële problemen terecht zijn gekomen.

Thuiszorgorganisatie Zorgkompas (476 werknemers, omzet 9,6 miljoen) boekte vorig jaar een verlies van ruim één miljoen, waardoor het eigen vermogen ruim 900.000 euro negatief werd. Het gelieerde Zorgkompas Midden Nederland (942 werknemers, omzet 13,8 miljoen) boekte in 2016 een verlies van 667.000 euro. Ook het eigen vermogen van dit bedrijf werd negatief, min 285.000 euro.

Alliade moest de thuiszorgbedrijven financieel te hulp schieten met achtergestelde leningen van respectievelijk 1,5 miljoen en 1 miljoen euro.