Nederland

Autoriteit Persoonsgegevens: Data energieleveranciers was niet goed beveiligd

13 september 2016 21:49 Aangepast: 07 mei 2020 08:53
Beeld © ANP Foto

De Autoriteit Persoonsgegevens had al zorgen over een systeem waarin de energieleveranciers gegevens opslaan. Het lek van de gegevens van twee miljoen huishoudens kwam aan het licht na een waarschuwing.

Vandaag maakten de energieleveranciers bekend dat de gegevens van twee miljoen huishoudens waren gestolen. Het gaat om naam-, adres- en woonplaatsgegevens en data over het energiegebruik. Op basis daarvan kunnen mensen ongevraagd benaderd worden om over te stappen. 

De Autoriteit Persoonsgegevens deed al onderzoek naar het systeem, voordat het datalek naar boven kwam. "Wij hadden al eerder zorgen over de beveiliging van die energiegegevens", zegt Merel Eilander van de Autoriteit Persoonsgegevens. "We hebben toen gezegd dat ze dat moeten verbeteren. Toen zijn ze gaan monitoren wie er toegang had en is dit lek naar boven gekomen."

Ex-medewerker

De gegevens zouden door een ex-medewerker zijn gestolen uit een centraal register. Dat wordt door een ander bedrijf beheerd, in opdracht van de energieleveranciers. De energieleveranciers zeggen dat ze in gesprek zijn met de Autoriteit Persoonsgegevens, maar dat is volgens Eilander niet aan de orde. "Wij zijn bezig met een onderzoek naar dit datalek, dat zetten we voort."

In verband met het onderzoek kan Eilander ook niet zeggen van welke energieleverancier er gegevens werden gestolen. Ze benadrukt wel dat de beveiliging heel belangrijk is. "Dit gaat om gegevens van miljoenen Nederlanders. Met de komst van slimme meters is er steeds meer data, je moet er niet aan denken dat dat op straat komt te liggen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Gegevens twee miljoen huishoudens gestolen bij energieleverancier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore